Bioenergy scumpeşte cu 25% energia termică livrată la gardul centralei pe biomasă

> „Nu este simplu, era de aşteptat, deoarece preţurile cresc necontrolat” a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei > Populaţia va plăti tot 240 de lei pe gigacalorie, primăria achitând un plus de subvenţie de 7 milioane de lei

 Societatea comercială Bionergy Suceava a înaintat Primăriei Suceava o solicitare de majorare cu 24,86% a preţului de livrare a energiei termice, acesta ajungând la 244,75 lei pe gigacalorie, la gardul centralei.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, anunţă că mărirea are loc în baza avizelor ANRE şi ANRSC, la fundamentarea noului tarif fiind luate în calcul creşterea de peste 2,5 ori a preţului la masa lemnoasă, cât şi una de mai mult de 5 ori al celui la energia electrică.

„Nu este simplu, era de aşteptat, deoarece preţurile cresc necontrolat” punctează edilul-şef.

Majorarea preţului pentru energia termică livrată de centrala pe biomasă se va aplica începând cu data de 27 octombrie a.c., Primăria Suceava urmând a plăti către Bioenergy o subvenţie de 297,58 lei pe fiecare gigacalorie. Însă, subliniază şeful municipalităţii, de pe urma acestei majorări nu vor avea de suferit consumatorii casnici, ei vor achita tot 240 de lei pe gigacalorie.

În noile condiţii, din bugetul local, înspre operatorul din Lunca Sucevei va fi orientat un plus de 6,79 de milioane de lei. Suma ar putea fi virată din bugetul de stat, reşedinţa de judeţ solicitând, pentru încălzirea din sezonul rece 2022-2023, o sumă de 20 de milioane de lei. Aceasta ar trebui să vină în tranşe egale de câte 10 milioane de lei, pentru ultimele 3 luni din acest an, respectiv pentru primele 3 luni din anul viitor.

„Sperăm să vină aceşti bani, astfel încât să putem trece iarna” a conchis Ion Lungu. Anul trecut, municipiul Suceava s-a situat între primele 10 localităţi urbane din punctul de vedere al mărimii sumelor alocate din bugetul de stat pentru încălzirea în sistem centralizat. Municipiul Timişoara a ocupat prima poziţie, cu 67,84 de milioane de lei, urmat de Constanţa – 61,27 de milioane de lei, Arad – 40,99 de milioane de lei, Bacău – 40,84 de milioane de lei, Ploieşti – 25,21 de milioane de lei, Oradea – 19,97 de milioane de lei, Turnu Severin – 16,38 de milioane de lei, Iaşi – 15,93 de milioane de lei, Bucureşti – 15,7 de milioane de lei, Suceava – 15 milioane de lei şi Rădăuţi – 10,90 milioane de lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI