Vesel ești de neînvins!

Prin anii ’90, Ion Iliescu a sancţionat cu mânie proletară „capitalismul de cumetrie”! El, neavând copii, poate denigra drăgălaşii de cumetri!

Personal aş adăuga „capitalism de tovărăşie” (în PCR), „de turnătorie” (la Secu!), dar şi cel al securiştilor de vârf cu informaţii şi capacitate de şantaj! Aşa s-a format noua clasă a „exploatatorilor”!

Este totuşi foarte interesant să vedem, mai atent, cine sunt „constructorii capitalismului la oraşe şi sate”, dar şi în străinătate (Dubai şi alte paradisuri fiscale).

Şi ei, ca şi cei din perioada „socialismului biruitor” asupra „capitalismului de pe marginea prăpastiei”, au, aproape fără excepţie, origini „sănătoase”! Şi originile sunt cam aceleaşi. Parafrazând legionarii de după 1945, aş spune: „Tovarăşe nu fi trist / Comunismul va trăi şi-n capitalism”! Chiar mai bine şi fără frică de toanele tovarăşilor „cu muncă (hi, hi) de răspundere”!

Copiii sau ginerii unor activişti de frunte, gen Ion „Teleagă”, Angelo Miculescu sau ai unor „tunători” oribili (Băse), au avut şi au „succesuri” excepţionale în afaceri şi în politică! Cele două domenii sunt atât de legate, încât se cam confundă! Un cunoscător îmi spunea că, fără a fi „cu ei şi dintre ei”, este imposibil să „te ajungi”! Iar cei mai buni „de pe lături” se realizează äafară” în număr mare, aducând şi prestigiu ţării! Daniel Dineş, cel mai bogat român, este un exemplu ca şi miile de români din universităţile, spitalele, laboratoarele de pe planetă!

Moda „capitalismului de cumetrie” ne vine din Estul post-sovietic, unde a devenit „total biruitor” şi pe care clasa de conducători l-a preluat cu entuziasm! Şi nu doar pentru că Dl (tovarăşul?) Iliescu a avut „fericirea de a studia” în URSS, cum s-a lăudat!

Cu cât se pricep mai puţin, cu atât românii sunt mai fermi în opinii! Nu au nicio dilemă în părerile lor despre război, cota unică vs progresivă, conspiraţia mondială, naţionala de fotbal sau rachetele antigrindină! Suntem genii universale cu 50% analfabeţi funcţional sau total! Şi ne dezvoltăm în această direcţie!

Revenind pe la noi, sunt de remarcat căldura, vacanţa, zilele comunelor şi cam atât! E drept că nici proiectele mari din PNDL, PNRR sau ale exerciţiului financiar 2021-2027 pe fonduri europene nu au început. Iar declaraţii şi acţiuni de „miştocărit” nu am. Analize? Haida de!!

Magistraţii (vine de la magistru, maestru) vor încă un spor de 25% peste salariul de 8.000 euro pentru stat pe scaun sau aşa ceva! Ar trebui cumulate sporurile lor într-un spor pe TICĂLOŞIE, care să se dubleze! Anual!!!

DAN STRUTINSCHI

 P.S. Am primit reproşul că nu sunt înţelese unele din glumiţele mele! Îmi pare rău! Dar nu mă simt vinovat!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: