Probleme mari în spaţiile de arhivare din cadrul primăriilor

> Niciun spaţiu verificat nu îndeplineşte condiţiile legale privind securitatea la incendiu!

CJSU Suceava a prezentat un raport privind concluziile verificărilor spaţiilor de arhivare privind securitatea la incendiu.

Controalele au fost efectuate după ce prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a dispus, în luna decembrie 2021, verificări privind securitatea la incendiu ale spaţiilor cu destinaţie de arhivă, după ce un incendiu a afectat clădirea Primăriei Beleţi – Negreşti din judeţul Argeş, fiind afectat grav spaţiul arhivei.

Astfel, prefectul Alexandru Moldovan a dispus  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, Inspectoratului Judeţean în Construcţii Suceava şi Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale să iniţieze o evaluare a modului în care se asigură prevederile legale în domeniul autorizării în construcţii/securităţii la incendiu/activităţii arhivistice la spaţiile (construcţiile) cu destinaţie de arhivă, cu precădere la cele administrate de către cele 114 unităţi administrativ-teritoriale (UAT) de pe raza judeţului.

Conform concluziilor, în ceea ce priveşte spaţiile de arhivă gestionate de administraţiile locale din cele 83 UAT-uri din judeţ care au făcut obiectul controlului, nu este asigurată rezistenţa la foc a pereţilor şi planşeului din cadrul spaţiului de arhivare corespunzătoare densităţii de sarcină termică din acest spaţiu.

Totodată, s-a constatat că o parte din instalaţiile electrice se exploatează cu defecţiuni şi improvizaţii (conductori electrici neizolaţi corespunzător).

O altă deficienţă este că rafturile sunt confecţionate din materiale combustibile şi neignifugate.

Verificările au stabilit că nu există instalaţii de detecţie a incendiului şi nici mijloace de măsură şi control ale microclimatului.

O altă problemă constatată este că, prin caracteristicile şi suprafaţa sa, spaţiul de depozitare nu întruneşte parametrii necesari pentru depozitare arhivă.  Controalele au evidenţiat şi că prin depozitul de arhivă trec conducte de apă caldă care nu sunt izolate, protejate. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: