Pompierii suceveni atenţionează:

Incendiile de vegetaţie uscată pun în pericol gospodăriile sau pot duce la accidente rutiere

> Numai duminică s-au produs în judeţ cinci mari incendii de acest fel, cuprinzând 110 ha

Pompierii suceveni au atras atenţia, luni, că incendiile de vegetaţie uscată pot pune în pericol gospodăriile populaţiei, dar pot şi să genereze accidente rutiere, din cauza fumului care inundă şoselele.

Doar duminică au fost înregistrate cinci incendii mari de vegetaţie uscată, în cinci localităţi ale judeţului fiind afectată o suprafaţă de aproape 110 hectare.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, cpt. Alin Găleată, a declarat, luni, că, pe fondul unei încălziri timpurii a vremii şi a lipsei zăpezii, a crescut numărul incendiilor de vegetaţie uscată efectuate de locuitori ai judeţului pentru curăţarea terenurilor.

„În ultima perioadă, aceste incendieri se înmulţesc şi, din păcate, utilizarea focului deschis se execută fără respectarea măsurilor de siguranţă specifice. Mai ales în condiţiile în care vântul, important factor în favorizarea dezvoltării flăcărilor, s-a manifestat violent în ultima perioadă” a subliniat Alin Găleată.

El a atras atenţia că aceste incendieri pun în pericol gospodăriile aflate la limitele de proprietate ale terenurilor care ard.

Totodată, şoselele sunt inundate cu fum, atunci când suprafaţa incendiată este învecinată cu acestea, existând pericolul de producere a unor accidente rutiere.

De asemenea, calitatea aerului este viciată prin cantitatea mare de fum şi de gaze toxice rezultate în urma arderilor.

„Nu în ultimul rând, nu trebuie uitate persoanele care au căzut victime acestor incendii şi care fie au suferit arsuri grave, fie chiar au plătit cu preţul vieţii faptul că au ignorat pericolul pe care îl reprezintă fenomenul de incendiere” a menţionat Alin Găleată.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava a arătat că, pe parcursul zilei de duminică, 20 februarie, pompierii militari suceveni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a cinci incendii de vegetaţie uscată.

Intervenţiile s-au desfăşurat în condiţii extreme

„Cu siguranţă, numărul incendierilor a fost mult mai mare, însă cele menţionate au pus în pericol vecinătăţile, fiind anunţate prin numărul unic de urgenţă 112. Astfel, peste 100 de hectare de terenuri au fost afectate în diferite localităţi ale judeţului, respectiv Fălticeni – 30 ha, Stroieşti – 50 ha, Solca – 15 ha, Preuteşti (Leucuşeşti) – 10 ha şi Vicovu de Jos – 2 ha” a spus Găleată.

El a precizat că misiunile au necesitat o concentrare mare de forţe şi mijloace, atât din partea pompierilor militari, cât şi a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, pentru a se putea limita propagarea focului.

„Intervenţiile s-au desfăşurat în condiţii extreme, pe suprafeţe extinse, unele cu terenuri accidentate şi greu accesibile, şi pe fondul lipsei resurselor de apă. Sunt situaţii care solicită la maximum capacitatea de intervenţie şi de coordonare a acesteia, astfel încât fenomenul să nu fie scăpat de sub control” a mai spus Alin Găleată.

Măsuri specifice de prevenire

În speranţa că cetăţenii vor conştientiza semnalele de alarmă pompierii suceveni revin şi fac din nou apel la respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii:

> nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

> nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);

> arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

> interesaţi-vă la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

> arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;

> asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;

> educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI