Şi s-a făcut linişte!

De când cu Revoluţia din decembrie 1989, urările noastre de Crăciun şi-au schimbat conţinutul, principalul mesaj fiind „Să aveţi un Crăciun liniştit!”. Numai că, până anul acesta, n-am prea avut parte de linişte, nici la propriu, nici la figurat. De zeci de ani afacerişti veroşi au inundat piaţa cu sute de tone de pocnitori, de fel de fel de artificii, care de care mai bubuitoare, deşi nici neam de tradiţii în acest sens la români. Tremurau geamurile blocurilor, speriau bătrâni şi copii, zburau ciorile de prin copaci, iar bieţii motani şi căţei nici nu mai voiau să iasă din case. Ca să nu mai amintim de miile de accidente ale copiilor, de răniri şi glume proaste, atacuri golăneşti cu petarde aruncate în sân sau în coafură. Şi bani cheltuiţi aiurea.

Partea cea mai urâtă în vremea sărbătorilor era însă a scandalurilor politice, a certurilor şi a nesimţirii unor politicieni care tocmai atunci încercau să iasă în faţă: se băteau cu pumnul în piept ce tari sunt ei şi ce proşti adversarii, îşi îngropau rivalii în minciuni, injurii, procese de intenţie, mârşăvii… cu speranţa de a-i face de ruşine şi a le lua locul, fie şi prin pierderea-câştigarea voturilor.

Până prin 2004, Iliescu, cel „sărac şi cinstit“, tătucul, bunicuţa, stalinistul… era cauza tuturor relelor: a readus comunismul la putere, securiştii lui au pus mâna pe ţară şi pe afacerile bănoase, din pricina lui România bate pasul pe loc. Toate excesele CPUN şi ale F(D)SN, apoi ale PDSR şi, în sfârşit, PSD i-au fost puse în cârcă. Întotdeauna vacanţele, inclusiv cele de Crăciun şi de Paşti, veneau cu dezvăluiri, certuri interminabile, moţiuni de cenzură, căderi de guverne, politicieni în conflict cu legea.

PNCD, liderii ţărănişti în frunte cu Corneliu Coposu, Ion Raţiu, Ion Diaconescu, foşti deţinuţi politici, conducerea PNL, PSDR-ul lui Sergiu Cunescu, liderul Convenţiei Democratice Emil Constantinescu… erau ţapii ispăşitori, punându-li-se şi lor în cârcă mizerii legate de trecut, de moşieri, de Malaxa şi Strousberg, de legionari şi fascişti, de „cămăşile verzi“! Voiau cică să ne vândă ţărişoara imperialiştilor americani, capitalului străin ca să devenim o biată colonie, noi, urmaşi de daci şi Burebista… Chestia asta cu colonia e încă în capul lui Adrian Năstase şi al celor de la AUR.

Se creaseră încă din primele zile ale revoluţiei doi vectori mari de atac, unul de la stânga spre dreapta abia născândă şi altul gălbejit-galeş-pipernicit, anticomunist, proeuropean de la dreapta către stânga. Ei, bine, aşa abia îngăimat, văzând spaima din ochii foştilor activişti ceauşişti, mesajul de dreapta a prins forţă, iar după 6 ani a adus la putere Ţapul în fruntea Convenţiei Democratice, demonstrând că poporul român nu este o masă amorfă şi gelatinoasă, cum se plângeau marii „analişti“ făcuţi peste noapte, cu soldă şi surtuc roşu. Confruntările au continuat inclusiv în vremea tandemului Crin Antonescu – Victor Ponta şi s-au acutizat după alegerile din 2020, părând că zodia crizelor politice e fără sfârşit.

Însă, începând cu 25 noiembrie 2021, s-a făcut deodată linişte! Competitorii războinici de dreapta şi de stânga au fost chemaţi de preşedinte la aceeaşi masă, şi-au înghiţit orgoliile, înţelegând că România are nevoie de o coaliţie de guvernare puternică spre a trece peste uriaşele provocări generate de conflictul dintre Rusia şi Ucraina, de Covid-Omicron şi de implementarea programelor de dezvoltare PNRR cu bani europeni. Nu ştiu a cui a fost ideea. Unii zic că ar fi intervenit şefii NATO şi ai SUA împreună cu liderii UE. Cert e că mai-marii PSD şi PNL au înghiţit găluşca şi s-au apucat de treabă la Palatul Victoria, lăsând la o parte motivele de gâlceavă reciprocă şi continuă.

Ca urmare, poporenii au avut un Crăciun liniştit. Necăjiţi au fost doar presarii care nu găseau subiecte să-şi menţină audienţa, scormonind după ori inventând break-news-uri cu politicieni călcând strâmb. Au găsit, slavă Domnului!, accidente groaznice, divorţuri ale celebrităţilor, încercând să ne strice liniştea cu un irlandez beat în vizită nocturnă la Casa Poporului ori cu părăsitele metrese, ibovnice focoase, sulemenite rămase fără parale tocmai de sărbători. Şomeriţe de lux.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: