Municipiul Suceava

Treisprezece ani fără plan urbanistic general, din cauza legislaţiei instabile

> PUG este expirat din 2009, Ministerul  Lucrărilor Publice dându-şi acordul asupra prelungirii acestuia până la aprobarea documentaţiei actualizate > „Legea privind urbanismul s-a modificat de cinci ori pe an, atunci când s-au schimbat guverne şi miniştri, iar acolo au ajuns fel de fel de interese” arată primarul Ion Lungu

 Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava a avizat Planul Urbanistic General (PUG) al  municipiului reşedinţă de judeţ. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care precizează că întârzierea procedurilor  de realizare a documentaţiei a fost determinată de raţiuni care nu totdeauna ţin de autorităţile administraţiei publice locale. „Am luat, în sfârşit, avizul de la Mediu şi vom avea PUG. Din păcate, lucrurile merg la fel în toată ţara. Spunea primarul de la Satu Mare că s-a lucrat 12 ani la PUG, iar, după ce acesta a fost aprobat, a venit un investitor imobiliar şi l-a contestat în instanţă, un-de a fost anulat. Aşa se întâmplă în România, pentru că aceste lucruri nu depind numaidecât de primar” a precizat edilul-şef sucevean.

De evidenţiat este faptul că, în 2017, deoarece reşedinţa de judeţ avea suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor sub cea prevăzută de reglementările în vigoare, adică de mai puţin de 26 de metri pătraţi de fiecare sucevean, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava a refuzat să avizeze Planul Urbanistic General. Ion Lungu spunea, la acel moment, că impedimentul va fi îndepărtat prin preluarea în domeniul public al municipiului Suceava a parcului Şipote şi pădurii Zamca, demers deja concretizat.

„Există oraşe mari în România, gen Braşov, chiar Timişoara şi altele care nu au Registrul spaţiilor verzi. De bine, de rău – că nu este perfect, că este perfectibil – noi îl avem” a remarcat primarul Ion Lungu.

Planul Urbanistic General este un instrument de lucru în baza căruia sunt eliberate certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire, documentaţia specifică privind municipiul Suceava având perioada de valabilitate expirată în urmă cu foarte mulţi ani. Astfel, în luna noiembrie a anului 2009, primarul Ion Lungu făcea cunoscut că PUG expira, moment în care autorităţile administraţiei publice locale s-au adresat Ministerului Lucrărilor Publice, minister care şi-a dat acordul asupra prelungirii valabilităţii PUG prin hotărâre a Consiliului Local, până la votarea documentaţiei actualizate. Licitaţia pentru întocmirea noului PUG a fost lansată în 2010, în bugetul local fiind prinsă, cu destinaţie amintită, o sumă de circa două milioane de lei.

Ion Lungu a ţinut să reliefeze că întârzierea este cauzată inclusiv de modificările şi actualizările repetate a Legii nr. 50 din 1990 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, demersuri care obligau la revederea documentaţiei sau reluarea demersurilor deja făcute. „Legea privind urbanismul s-a modificat de cinci ori pe an, atunci când s-au schimbat guverne şi miniştri, iar acolo au ajuns fel de fel de interese. De asta merg lucrurile aşa cum merg” a subliniat ocupantul foliului administrativ din Areni.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Hary Twatter says:

    Mai sunt citeva zone in care alesii inca mai au de ridicat edificii, de proiectat drumuri si retele de utilitati, dar, dupa asta se poate trece la elaborarea unui PUG in care sa fie incorporate toate edificiile existente.
    Ce-i asa complicat? Mai sunt interese de zonare care nu se pot realiza cu legislatie si PUG existent.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: