Activistul Tiberiu Boşutar insistă:

Dacă vrem ca oamenii să nu cumpere lemn fără acte, trebuie să punem pe tarabă lemn cu acte

> În acest fel, consideră el, dacă ar exista lemn de foc suficient pentru populaţie, s-ar stopa furturile din pădure

Activistul de mediu Tiberiu Boşutar, care trebuia să se întâlnească, luni, cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Suceava pentru a discuta problematica lemnului de foc necesar pentru încălzirea populaţiei, spune că nu a fost primit în curtea instituţiei şi i s-a transmis că o discuţie poate fi făcută doar în privat şi nu public, cu transmisiune în direct.

Boşutar a refuzat însă o întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava fără prezenţa presei şi a arătat că problema lemnului de foc este de interes pentru milioane de români.

„Institutul Naţional de Statistică spune foarte clar că sunt 3,56 de milioane de locuinţe care consumă anual 19,5 milioane de tone de lemn de foc, care înseamnă 25 de milioane de mc de lemn de foc” a spus Boşutar.

El a explicat că Romsilva, care are în administrare o suprafaţă de 4 milioane ha de pădure, a pus la dispoziţie la nivel naţional, în 2020, 1,5 milioane mc de lemn pentru populaţie, din care doar un milion mc lemn de foc.

Boşutar s-a întrebat cum vor cei de la Romsilva, care administrează 70% din fondul forestier, „să fie pace” dacă la un consum de 25 de milioane mc de lemn de foc pun la dispoziţia populaţiei doar 1,5 milioane mc.

„Cum să fie transparenţă dacă administrează 70% din suprafaţa împădurită şi pune la dispoziţia cetăţenilor sub 10% din nevoia de lemn de foc? Cum să oprim furturile astea? Furturile pleacă de la nevoia şi de la consumul de lemn de foc” a mai declarat Boşutar.

El şi-a exprimat nemulţumirea că reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava care au promis, în urmă cu o săptămână, că vor veni cu răspunsuri concrete la întrebările care le-au fost adresate au evitat o discuţie publică faţă în faţă şi nu i-au permis intrarea în sediu.

Boşutar a arătat că judeţul Suceava consumă peste 1,5 milioane mc de lemn de foc pentru încălzire şi că vrea să ştie cât este pus la dispoziţie de Direcţia Silvică Suceava.

„De unde cumpără oamenii aceştia lemn de foc? În niciun alt domeniu nu e marfa de contrabandă de două ori mai scumpă decât lemnul legal” a spus activistul de mediu.

El a prezentat şi preţurile percepute de Direcţia Silvică Suceava pentru lemn de foc, respectiv de 120 de lei/mc la drum auto şi 145 lei/mc în depozit, pentru lemn de brad, şi a subliniat că este vorba de metri cubi de lemn de foc şi nu de metri steri. „Doi metri cubi sunt trei metri steri” a atenţionat Boşutar.

Activistul de mediu a mai arătat că lemnul de foioase pentru încălzire costă 195 lei/mc la drum auto şi 220 lei/mc în depozit, iar oamenii cumpără la dublu pentru că îl cumpără la metrul ster şi „la negru”, plătind 300 de lei/metrul ster.

„Preţul ar fi de 130 de lei/metrul ster, dar oamenii cumpără de la samsari cu 300 de lei” a explicat Boşutar.

În nicio altă situaţie marfa de contrabandă nu e dublu la preţ decât marfa cu acte, a continuat acesta.

„Am venit cu inima deschisă, am venit cu documente, am transmis întrebări. Am stabilit săptămâna trecută, am programat totul şi ne ţin după barieră” a spus Boşutar.

El a arătat că Direcţia Silvică Suceava administrează 340.000 ha de pădure şi că vrea să ştie cât lemn de foc pune la dispoziţia populaţiei.

Tiberiu Boşutar a arătat că, indiferent cum se discută, la nivel naţional este un deficit de 10 milioane mc de lemn de foc pe an şi că cetăţenii, pentru a se putea încălzi, „sunt nevoiţi să cumpere ori de la pădurar, ori de la samsar, ori de la agentul economic”.

„Agentul economic are lemn cumpărat cu acte de la licitaţie. Cumpărând o parte din lemn fără acte, îi rămân agentului economic acte ca să poată să fure din pădure alt lemn de calitate” a spus Boşutar.

El a explicat că atât timp cât se cumpără lemn fără acte se distrug pădurile.

„Dacă vrem să nu distrugem pădurile trebuie să punem umărul cu toţii. În primul rând trebuie să cereţi act, bon fiscal” a precizat Boşutar.

Activistul de mediu solicită sucevenilor care nu au putut achiziţiona lemn cu acte pus la dispoziţie de Direcţia Silvică Suceava să-i transmită aceste situaţii, pentru că doreşte să afle unde este lemnul pus la dispoziţie, cine a beneficiat de acest lemn şi să afle cu ce se încălzesc ceilalţi.

El a mai spus că în România sunt peste 4.000 de agenţi economici în domeniul silvic, care au o capacitate de exploatare de 43 milioane de mc, şi că, pe lângă utilajele atestate, mai sunt şi utilaje care sunt folosite „la negru”.

Boşutar vrea ca reprezentanţii Romsilva să explice dacă au lemn de foc pentru toată lumea care are nevoie şi de unde să se aprovizioneze cu lemn de foc cei care nu obţin lemn din cel al Romsilva.

„Dacă vrem ca oamenii să nu cumpere lemn fără acte, trebuie să punem pe tarabă lemn cu acte” a subliniat Boşutar. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: