Autostrada A7, drumurile expres Suceava – Baia Mare şi Suceava – Botoşani, în programul noului guvern

> De asemenea şoselele de ocolire de la Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, calea ferată Suceava – Apahida sau ITI Ţara de Sus se numără printre proiectele incluse în programul de guvernare

Mai multe investiţii, în special în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, ar urma să fie făcute în judeţul Suceava potrivit Programului de guvernare al noului guvern PNL – PSD – UDMR.

La programul de guvernare, coordonator din partea PNL a fost prim-vicepreşedintele partidului, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

În document se arată că noul guvern doreşte dezvoltarea infrastructurii rutiere în mod echilibrat şi sustenabil prin demararea şi finalizarea unor secţiuni de autostrăzi şi drumuri expres din regiunea Moldovei, Dobrogei, Regiunii de Sud, Transilvaniei, în baza unor documentaţii mature şi bine fundamentate, care vor stabili traseul optim şi valoarea de investiţie.

Între aceste proiecte se află autostrada A8 Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, autostrada A7 Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani – Suceava – Siret, drumul expres Suceava – Botoşani, dar şi drumul expres Baia Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava.

Totodată, se prevede demararea unor proiecte noi cum ar fi variantele de ocolire Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi implementarea în baza unor parteneriate cu autorităţile administraţiei publice locale a unui program de construire de variante de ocolire, cum este cea de la Gura Humorului, precum şi alte proiecte, a căror fundamentare economico-socială le susţine.

În ceea ce priveşte calea ferată, se propune finalizarea studiilor de fezabilitate aflate în derulare, identificarea şi asigurarea surselor de finanţare pentru demararea de noi lucrări pe reţeaua TEN-T Centrală şi Globală pe mai multe secţiuni, între care şi Suceava – Apahida.

Programul de guvernare prevede şi operaţionalizarea instrumentelor de dezvoltare teritorială (instrumente teritoriale integrate şi dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii) şi a instrumentului de global grant.

Astfel, Guvernul României îşi asumă să sprijine funcţionarea mai multor investiţii teritoriale integrate (ITI), propuse prin Legea nr. 176/2020, între care şi ITI Ţara de Sus – Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare Sustenabilă şi Integrată în Ţara de Sus: judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi.

Guvernul mai arată că cercetarea şi inovarea joacă un rol esenţial în realizarea unui sector agroalimentar inteligent, rezilient şi sustenabil, iar între măsuri se numără susţinerea investiţiilor la nivel de fermă în tehnologii inovatoare aferente agriculturii de precizie, dar şi susţinerea infrastructurilor de cercetare aferente băncilor de gene de la Buzău şi Suceava.

În ceea ce priveşte investiţiile în domeniul cultural se prevede, la Liteni (judeţul Suceava), crearea unui centru de formare a restauratorilor, prin consolidarea, restaurarea şi amenajarea Conacului „Vârnav Liteanu”, cu o valoare estimată a investiţiei de 6 milioane euro. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: