Testele Covid-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă

Testele Covid-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă, precizează Ministerul Sănătăţii.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a abilitat, pe 11 noiembrie, Ministerul Sănătăţii să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unităţile de învăţământ.

În 12 noiembrie, după consultarea cu specialiştii din sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi transmis Ministerului Educaţiei metodologia solicitată. „Precizăm că testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecţie asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecţie (caz suspect) şi trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiţii speciale de lucru. Ca urmare, legislaţia în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educaţional”, transmite Ministerul Educaţiei.

Potrivit acestuia, şcolile sau Ministerul Educaţiei, după caz, vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării şi către cine se va face raportarea, în funcţie de numărul de utilizatori, personalul didactic şi nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităţilor de învăţământ etc.

„Ministerul Sănătăţii asigură cadrele didactice, dar şi pe părinţi de întreaga consideraţie şi înţelegere privind situaţia creată, dar reamintim că testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenţie ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situaţiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă. Ca urmare, domeniul educaţional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptăţit să decidă şi cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătăţii va sprijini acest demers. Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere. În aceste zile, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Educaţiei se vor întâlni pentru a elabora actul normativ”, adaugă sursa citată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: