Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hâncu, despre valul patru al pandemiei:

În România se iau măsuri după ce evenimentul s-a produs

…Doar după ce aceste cifre astronomice, dezastruoase şi îngrijorătoare au început să alerteze şi comunitatea europeană

 Dr. Sorin Hâncu, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, a apreciat, la News Bucovina, că situaţia epidemiologică dezastroasă în care se află ţară noastră este din cauza poporului care nu conştientizează importanţa profilactică a vaccinării.

„Am ajuns aici datorită nouă, datorită poporului român care nu a putut să realizeze importanţa profilactică a vaccinării” a declarat medicul sucevean, care a subliniat că trebuie să fie ascultaţi specialiştii.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava a spus că acest val patru al pandemiei ne-a prins nepregătiţi, deşi s-a ştiut din primăvară-vară că va veni.

„Acum este destul de târziu pentru că, din păcate, în România se iau măsuri după ce evenimentul s-a produs. Am ajuns cu mult mai grav, acum, faţă de cum eram anul trecut în primăvară. Toate aceste cifre astronomice, dezastruoase şi îngrijorătoare, au început să alerteze şi comunitatea europeană, iar noi abia acum vrem să luăm măsuri. Sper totuşi ca aceste măsuri să fie destul de eficiente. Dar eu, din păcate, nu văd cum am putea obţine rezultate aşa repede” a declarat dr. Sorin Hâncu.

Dacă noi nu ne izolăm, ne izolează alţii

Potrivit acestuia, un lockdown ar ajuta mult, în mod cert, în redresarea situaţiei în care se află România.

„Aţi văzut ce au făcut lituanienii? Au închis totul pentru 3 luni. Nu au stat la discuţii. O să vedeţi că vor obţine rezultate. Acest lockdown trebuie gândit foarte bine, pentru că dacă noi nu ne izolăm, ne izolează alţii. Poporul român nu înţelege decât de măsuri coercitive. Aceste măsuri vor ajuta alături de vaccinarea în masă să ajungem pe un platou” a mai declarat dr. Hâncu.

Potrivit acestuia, şi situaţia vaccinării în România este un paradox. Medicul nu înţelege de unde pleacă tot acest scepticism al românilor.

„Eu am trăit şi în perioada comunistă şi nimeni nu se gândea să refuze vaccinarea atunci. Noi ne vaccinăm de când de naştem şi acum, dintr-o dată, s-a ajuns să nu mai facem asta. Eu nu pot să înţeleg acest scepticism. Este un paradox. De unde vine această reticenţă deodată? Avem parte şi de un eşec de comunicare, dar şi de recepţie a acestei comunicări. Celelalte state care au rezultate mult mai bune ca noi, cum au comunicat cu populaţia? Vorbim des-pre o altfel de structură a populaţiei de a respecta nişte reguli, pentru beneficiul propriu şi pentru a celor din jur” a transmis preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava, dr. Sorin Hâncu.

Medicul sucevean a apreciat că poate fi şi o legătură cu ceea ce transmit preoţii care, în unele comunităţi, le spun enoriaşilor să nu poarte mască şi să nu se vaccineze.

„În toată această perioadă a fost mult mai credibil punctul de vedere al Bisericii, decât al specialiştilor. Eu nu am nimic cu Biserica, cu niciunul dintre culte. Eu sunt un om credincios, dar într-o asemenea situaţie de cumpănă, să îndemni populaţia ca nu cumva să se vaccineze, nu este deloc în regulă, nu se poate aşa ceva. Au murit de Covid-19 înalte feţe bisericeşti. Poate IPS Pimen trăia şi în ziua de astăzi. În ceasul al doisprezecelea, pare că şi Biserica a început să încline un pic în favoarea vaccinării. Dar până acum aşa s-a făcut, şi s-a făcut acest lucru la orice biserică. Mulţi preoţi le spuneau enoriaşilor să nu poarte mască şi să nu se vaccineze că vor muri. Omul simplu de la ţară, care respectă regulile, respectă preotul, s-a conformat. Şi uite aşa ajungem la acest procent mic de vaccinaţi” a apreciat Hâncu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

2 Comentarii

 1. Hary Twatter says:

  „În România se iau măsuri după ce evenimentul s-a produs” – Nu-mi vine sa cred!
  Adica sistemul in care omu’ plateste taxe nu face nimic? Zic…nimic pentru cel care plateste in sistem nu pentru el (sistemu’) insusi.
  E timpul ca IPS Pimen sa-si convoace colegii la o sedinta de lucru. Sa-i invite si pe colaboratorii de la informatii, pe Ceausescu, Pol Pot, Stalin, ca tot vecini in acelasi cartier in care nu exista probleme cu incalzirea vesnica.
  Astept prima zapada care o sa-i ia pe toti prin surprindere. Din nou. Si asta nu ca e prima zapada dar pentru ca vine in Noiembrie/Decembrie anul asta si nu cum vine ea (zapada) de obicei in August…
  Mergeti la vaccin romani. Chiar si acum in ceasul cu cuc nu e prea tirziu!

 2. Cam tarziu si dvs dle doctor aveti o atitudine! E bine si acum. Dar ce au patit cei(preoti!) care au indemnat la nevaccinare, care au zadarnicit combaterea pandemiei! Anul trecut nu ati avut nicio reactie cand asistente si chiar medici au iesit in halate albe sa pupe moastele Sf Ioan!? Si mai sunt cadre medicale care nu s au vaccinat… ce sa mai credem, unii apar si la tv si sustin antivaccinarea. De Sosoaca ce sa mai spunem..dar autoritatile amendeaza un parlit ca nu are masca…Iar chiolhanuril;e de la Cluj…Si acum suportam ceilalti..

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: