Zilieri minori folosiţi mai mult de 6 ore şi fără înţelegere privind plata muncii !

> În urma deficienţelor constatate la 29 de agenţi economici, inspectorii de muncă au dat 8 amenzi, însumând 15.000 de lei

 Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a fost implicat în campania naţională privind verificarea modului de respectare, de beneficiari, a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că grupul-ţintă l-au constituit beneficiarii la care se prestează munca necalificată cu caracter ocazional în domeniile prevăzute în clasificarea activităţilor din economia naţională. La acţiune, la care au participat 12 inspectori de muncă, au fost controlaţi 29 de beneficiari ai muncii zilierilor. În urma verificărilor efectuate şi deficienţelor constatate, au fost aplicate opt amenzi totalizând 15.000 de lei. Totodată, pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii ITM au  dat amenzi de 2.000 de lei.

Conform şefului ITM, controlorii au constatat că au fost folosiţi zilieri minori cu 8 ore pe zi, contrar prevederilor art. 4, alin. 2 din Legea nr. 52 din 2011, actul normativ menţionând că aceştia pot lucra maxim 6 ore pe zi. De asemenea, s-a observat că nu există acordul scris între zilieri şi beneficiarii muncii acestora cu privire la plata remuneraţiei, încălcându-se prevederile art. 5, alin. 2, lit.e al Legii nr. 52 din 2011.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu precizează că, printre altele, obiectivele campaniei au constat în identificarea agenţilor economici care folosesc zilieri în condiţiile în care se impunea încheierea contractelor individuale de muncă; înfiinţarea şi completarea registrului de evidenţă a zilierilor; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea legislaţiei specifice.

Potrivit legislaţiei, într-un an calendaristic, o persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile. Excepţie fac zilierii care desfăşoară activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv, prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor; activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada de lucru poate fi de 180 de zile. Pe de altă parte, un beneficiar nu poate utiliza o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice, în mod continuu, în activităţile de tip sezonier.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: