Dragnea dă şah la PSD

În PSD funcţia creează dependenţă la fel ca drogurile şi alcoolul, niciunul dintre liderii social-democraţi neputând să stea în banca lui după demisie-demitere-alungare-în-carcerare-plecare-divorţ-pierderea alegerilor… De fapt, fenomenul dependenţei a fost prezent şi la alte formaţiuni, inclusiv apolitice, poate nu cu aceeaşi intensitate, semn că sursa e societatea românească în curs de aşezare. Aşezarea însă durează cam mult.

Nu v-aş plictisi cu istoria lăcrimoasă a tuturor liderilor mazili şi mofluzi luând de bună propaganda mediilor partizane, deşi de numeroase ori mulţi dintre noi au suspinat după câte un Mircea Geoană, Victor Ponta… Şi cum PSD este partidul care cheltuieşte cei mai mulţi bani pe publicitate electorală, se poate să fi rămas în gând cu vreunul şi să nu fi înţeles noi bine „esenţa” schimbărilor.

Şi asta fiindcă, după Adrian Năstase, următorii lideri par a fi ajuns în frunte din pură întâmplare, adică fără prestanţă şi viziune, fără calităţile necesare unui conducător eficient, ameninţând moştenirea lui Ion Iliescu cu pierderea locului şi a elanului iniţial, căci PSD nu a mai putut câştiga singur vreodată nici majoritatea de guvernământ, nici guvernarea.

Cazul lui Liviu Dragnea este unul aparte: după atâtea rateuri, partidul său  avea nevoie de un preşedinte de mână forte care să adune iarăşi oastea social-democrată sub acelaşi steag, iar liderul de Teleorman părea alegerea potrivită după aventurismul şi naivităţile „cârlanului” Ponta. A câştigat alegerile din 2016, dar, din păcate, l-a luat amocul „celui mai tare din parcare”, nefiind în stare să fructifice şansa. Temându-se de trădare, şi-a demis toate guvernele  făcute de mâna lui, cu paradă de muşchi şi haiducie. Prin OUG 13, prin ologirea diasporei în 10 august 2018 şi prin subjugarea Justiţiei ajunsese liderul cel mai contestat, cel mai prost văzut şi urât la Curţile Europene, iar condamnarea penală din 2019 i-a pus capăt carierei politice.

Fireşte, rămânea prin faptele sale în revistele de istorie, însă Dragnea se vrea din nou ce-a fost şi mai mult decât atât… În aroganţa sa, nu se poate împiedica de-un „ciot” precum o condamnare de 3 ani şi jumătate la Mititica şi o interzicere de 5 ani a dreptului de a fi ales, în consecinţă foştii săi tovarăşi de mazilie se săturaseră să tot chibiţeze de pe margine. Aşa că i-au pregătit din timp terenul, creând aşteptări în mintea celor ce-l venerau ca salvator al neamului: nici n-a ieşit bine pe poarta Rahovei, că i s-a şi pus în braţe propriul Partid pentru Patrie, patrie din care s-a înfruptat şi el cu o insulă, Belina, şi un braţ al Dunării, Sf. Petru, probabil şi cu altele, că doar n-avea să trudească el de-a moaca pentru fraierii de amărăşteni.

În mod normal, posesorul unei asemenea cărţi de vizită flendurite îşi caută de treabă în altă parte, cu atât mai mult cu cât pe vremea când ameninţa cu ieşirea României din UE murea de dragoste pentru PSD. Evident că demersul său actual nu va pica bine partidului, şi-aşa aflat în pană de lideri dispuşi să-şi sacrifice interesele personale pentru întărirea social-democraţiei româneşti.

Deşi nu are ce oferi deocamdată noilor membri, dacă încearcă recuperarea segmentului naţionalist de la AUR şi PSD, nu pot exclude revenirea la sânul tătucului a celor ce nu se vor regăsi pe listele lui Ciolacu, Simion… pentru alegerile PE, locale şi generale. În cazul intrării în viitoarea configuraţie parlamentară, ecuaţia următoarei guvernări se complică, iar unitatea stângii româneşti e repusă în discuţie.

Aşadar, şah la PSD şi la leadership-ul partidului! Deocamdată gruparea dlui Ciolacu se face că nu vede, dar pe reţelele de socializare, prin presa şi prin studiourile TV partizane s-a pornit drenajul. Nu sunt puţini influencerii care încearcă să împingă lucrurile spre o confruntare la vârf, amânată pe moment, şi spre ruperea unei hălci cât mai importante din partidul lui Iliescu. Cică vechea gardă din jurul lui Adrian Năstase deja şi-a manifestat adeziunea la noua formaţiune. Probabil de aceea PSD nu este foarte implicat în demiterea Guvernului Cîţu şi în scandalul din coaliţia de guvernământ…

Vara fierbinte e urmată de o toamnă la fel de fierbinte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: