Dr. Alexandru Calancea, la Convenţia Română a Spitalelor:

E inadmisibil ca, la al patrulea val al pandemiei, să fim la fel de nepregătiţi ca la primul

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Alexandru Calancea, coordonatorul Covid-19 pentru judeţ, a declarat, în cadrul Convenţiei Române a Spitalelor desfăşurate la Bucureşti la finele săptămânii trecute, că este inadmisibil ca al patrulea val al pandemiei cu noul coronavirus să prindă sistemul sanitar la fel de nepregătit ca primul.

Calancea a declarat că Spitalul Judeţean Suceava, din păcate, în aprilie 2020, a devenit spital Covid fără să existe un plan de rezervă pentru pacienţii non-Covid.

„În aprilie 2020 acest spital a fost numit spital Covid, un spital de urgenţă, un spital al unui judeţ foarte mare, fără să avem un plan de rezervă pentru pacienţii non-Covid. Aceştia au suferit enorm. Am primit undă verde în luna iunie pentru a trata şi pacienţi non-Covid, dar haosul de la nivelul sistemului medical judeţean din Suceava nu ne-a permis să facem acest lucru” a spus Calancea.

El a menţionat că a preluat funcţia de manager la 1 iunie 2020 şi se gândea că poate va reuşi să schimbe ceva…

„La acea dată, în afară de SJU Suceava şi spitalul suport Rădăuţi, niciun alt spital din judeţ nu avea zone tampon. Deci nu se aplica legea. Am aplicat legea împreună cu cei de la DSP. Am reuşit să deschidem zone tampon în celelalte cinci spitale. În toamna anului 2020 am reuşit să deschidem şi zone Covid în fiecare spital” a arătat Calancea.

„Pot să spun că am fost cu câţiva paşi înaintea celor care conduc acest sistem medical românesc” a continuat managerul SJU Suceava.

„E adevărat. Noi suntem sistemul, noi trebuie să schimbăm, noi trebuie să stăm la masă, noi trebuie să dăm cărţile pe faţă. Altfel, ne păcălim de la o zi la alta, de la un an la altul. Într-adevăr, nu avem un sistem performant medical” a mai spus Calancea.

El a subliniat că situaţia însă este gravă.

„Este inadmisibil ca, la un an şi jumătate de pandemie, la al patrulea val, noi să fim la fel de nepregătiţi ca în primul val. Este tragic ceea ce se întâmplă” a arătat Calancea. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Hary Twatter says:

    La 23% populatie cu solzi de la vaccin ce asteptari sunt… Zau asa.
    Vad eu din presa de specialitate si rapoartele Lancet ca „eSploziili” la numarul de infectari se tin lant pe plaiul mioritic.
    Dupa legile economiei de piata eSplodeaza covidu ‘ si normal, spaga la tratament si dansa eSplodeaza. Cat mai merge acum sa primesti un tratament cu anticorpi si nu doar aer?

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: