Despăgubiri de peste 24.000 de lei pentru proprietarii a 41 de porcine ucise din cauză că erau bolnave de pestă africană

>Despăgubirea se face la valoarea de piaţă, adică la preţul pe care, în condiţii normale, proprietarul l-ar fi putut obţine pentru animal, imediat înaintea infectării sau sacrificării >În cazul unei cabaline bolnave de anemie infecţioasă ecvină sacrificată, proprietarul este despăgubit cu 3.300 de lei, pentru două bovine suferinde de leucoză enzootică, valoarea despăgubirilor însumând 6.925 de lei

În primele 6 luni ale anului 2021, în judeţul Suceava au fost aprobate despăgubiri pentru 46 de animale ucise ori sacrificate, informează dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară (DSVSA) Suceava, menţionând că spre fermierii păgubiţi este îndreptată suma de 34.402 de lei.

„În vederea lichidării rapide a focarului de boală sunt acordate despăgubiri proprietarilor de animale sacrificate sau ucise” reliefează şeful DSVSA.

Despăgubirile se aprobă în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.214 din 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor care se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate, în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boli transmisibile, inclusiv în cel de suspiciune a bolii, implicând sacrificarea sau uciderea acestora. Excepţie fac situaţiile în care sumele sunt recuperate prin valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele „tăiate, ucise sau altfel afectate”. Astfel, în ceea ce priveşte pesta porcină africană, pentru 41 de suine ucise, proprietarii acestora au parte, în total, de compensări financiare de 24.177 de lei. În patru cazuri de porcine ucise, deţinătorilor nu li s-a aprobat acordarea de sume cu titlul de despăgubire, întrucât crescătorii respectivi nu s-au încadrat în condiţiile prevăzute de actul normativ amintit. Potrivit dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv DSVSA Suceava, despăgubirea se face la valoarea de piaţă, aceasta reprezentând preţul pe care, în condiţii normale, proprietarul l-ar fi putut obţine pentru animal, imediat înaintea infectării sau sacrificării, „ţinându-se seama de aptitudinea, calitatea şi vârsta acestuia”.

În cazul unei cabaline bolnave de anemie infecţioasă ecvină sacrificată, proprietarului i s-a stabilit o despăgubire de 3.300 de lei. Sacrificate au fost şi două bovine suferinde de leucoză enzootică, valoarea compensărilor financiare la care sunt îndreptăţiţi deţinătorii însumând 6.925 de lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI