Judeţul Suceava se află pe locul al doilea în ţară după numărul de exploataţii supuse recenzării

> Din punctul de vedere al corelaţiilor logice, ultima exploataţie a fost recenzată pe 24 iulie, diseminarea datelor finale fiind stabilită pentru decembrie 2022 > Motivând cu posibilitatea folosirii frauduloase a datelor, cât şi de teama impozitării, unii respondenţi au refuzat să-şi dea codul numeric personal de pe actul de identitate

Început în data de 10 mai 2021, Recensământul general agricol (RGA), acţiune derulată în comun de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Suceava şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Suceava, a fost încheiat cu succes în judeţul nostru. Daniela Ştirbu, director executiv al DJS, arată că termenul-limită, atât pe partea de recenzare efectivă, cât şi pe cea de verificare şi corespondenţă între personalul de recensământ, respectiv între recenzori, recenzori-şefi şi sediul central, a fost data 31 iulie, din punct de vedere organizatoric întâmpinându-se şi unele mici problemele.

„În primul rând, dată fiind perioada îndelungată de recenzare, au fost unele probleme de ritm, o parte din personal luându-şi concedii, unii lucrând mai intens la început, după care s-au relaxat, şi invers. Ne-am propus să încheiem partea de recenzare pe 18 iulie, ultima exploataţie a fost recenzată pe 24 iulie, iar partea de minimă verificare şi corespondenţă s-a încheiat pe 30 iulie” a reliefat şefa DJS.

Potrivit Danielei Ştirbu, urmează verificarea efectivă pe formulare, prin comparaţie cu sursele administrative, în special cu evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) referitoare la subvenţiile acordate. Supuse verificării sunt şi exploataţiile ecologice efective, inclusiv cele în conversie, la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană fiind înregistrate circa 400 de asemenea exploataţii din judeţul Suceava. Totodată, se pune accent pe timpul pe care membrii exploataţiei îl folosesc efectiv pentru muncile agricole, dar şi pe valorificarea produselor de pe suprafeţele întinse din cultura plantelor, dar şi exploataţiile mari de animale, exclusiv produsele pentru consumul propriu. Verificările ar trebui să se încheie pe 17 septembrie, procesarea şi diseminarea datelor provizorii la nivel naţional se va face până în martie 2022, iar datele finale vor fi oferite publicităţii în decembrie 2022. Motivând cu posibilitatea folosirii frauduloase a datelor declarate, unii dintre recenzaţi nu au furnizat CNP de pe actul de identitate, cu toate că refuzul constituie contravenţie şi este sancţionat conform reglementărilor legale referitoare la RGA 2020. Mai apoi, de teama impozitării, deţinătorii de exploataţii au manifestat reticenţă în declararea numărului real de animale şi a mărimii suprafeţelor.

De precizat este că, sub aspectul numărului de exploataţii recenzate – cel de 151.344 de exploataţii –, judeţul Suceava se află pe locul al doilea pe ţară, după judeţul Argeş. Recensământul general agricol este o „acţiune de mare anvergură, care are loc o dată la 10 ani”, prilej cu care sunt înregistrate exploataţiile în care se desfăşoară – indiferent de statutul juridic–, activităţi privind utilizarea suprafeţelor agricole şi/sau deţinerea de animale şi producţia agricolă. La recensământ au fost colectate date privind exploataţia agricolă; modul de utilizare a terenului; efectivele de animale; adăposturile pentru animale; gestionarea dejecţiilor animaliere; agricultura ecologică; persoanele care au lucrat în agricultură; alte activităţi aducătoare de venituri; date despre dezvoltarea rurală.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI