Despre cincizeci de metri de verdeaţă

> Mirela BUTNARIU

Există în Suceava noastră, plină de pavele şi de asfalt, undeva, în zona centrală a oraşului, o bucată scurtă de uliţă. Uliţă, nu ştiu cum să-i spun altfel, e un drumuşor acoperit de iarbă, care te scoate dintre blocuri şi te duce către strada 6 Noiembrie. Cincizeci de metri de iarbă vara, tot atâţia prin care iarna, dacă vecinul din capătul ei nu a apucat să-şi croiască drum când s-a aşternut zăpada, îţi faci loc, voiniceşte, după ce ai urcat scările mărginite de balustrada salvatoare. O casă a rămas în picioare, alta – de care îmi amintesc perfect, căci am trecut de sute de ori prin faţa-i în drumurile mele de copil – a rămas doar în amintirea mea, greu de accesat din cauza pădurii de soc ce creşte pe locul construcţiei dărâmate şi pe care actualii proprietari o mai pun la pământ din când în când, alimentându-mi speranţele că ceva frumos se va întâmpla acolo.

E un loc pe unde trec des, regretând că nu am curajul să mă descalţ şi să păşesc prin iarba din care, dacă nu au apucat să treacă cei de la domeniul public, nu mi se mai văd încălţările.

Ce minune, ce noroc, îmi spun, să ai o uliţă între blocuri. Cincizeci de metri de verdeaţă, cincizeci de metri de copilărie.

Ies, dintre blocuri, mai zilele trecute, la vremea amiezii, şi nevoia mă poartă prin zona Casei Culturii. E cald, e foarte cald, dar şi mai cald atunci când păşesc pe platoul din centrul oraşului. Aerul apasă sufocant peste trecătorii curajoşi care străbat zona acoperită de plăcile gri de granit. Ajunge să fac un pas şi simt dureros pentru plămânii mei plusul evident de grade. Mă întâlnesc cu o persoană cu care port o conversaţie extrem de plăcută, dar nu ştiu cum să fac să fug din ultracentrala găleată fierbinte. Puţina vegetaţie din zonă nu e suficientă să atenueze efectele vipiei. E o mare de granit fierbinte, care mă frige prin talpa subţire a sandalelor.

Ce minune, îmi spun, ce noroc să ai o uliţă, între blocuri; cincizeci de metri de verdeaţă, cincizeci de metri de copilărie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: