În judeţul Suceava

Recolte superioare la culturile de cereale

> În ciuda perioadelor cu temperaturi mai scăzute faţă de normal, culturile de păioase au recuperat în ultimele săptămâni în care a fost senin şi cald > La grâu, a fost obţinută o medie de 3.560 kg la hectar, mai mare faţă de cea din anul trecut, la societăţile agricole fiind aşteptată una de 5.000 kg la hectar

În judeţul Suceava, campania de recoltare a cerealelor păioase este în plină desfăşurare. Aşa relevă datele operative ale Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Suceava, în baza cărora, cel puţin până la acest stadiu, cantităţile de boabe la hectar sunt superioare estimărilor, dar şi în raport cu cele din anul agricol 2020. Astfel, la orzul de toamnă s-a ajuns la un procentaj de recoltare de 65%, o suprafaţă de 1.300 de hectare din totalul de 2.000 de hectare, şi cu o producţie medie de 3.270 kg pe hectar.

Dacă estimatul a fost de 3.000 kg la hectar, până acum, realizările sunt mai mari, inclusiv faţă de anul 2020, când media a fost de 2.900 kg la hectar. La orzoaica de toamnă s-au recoltat 450 de hectare din cele 700 de hectare existente în judeţ, însemnând 64% din total. Media de până la această dată este de 3.250 kg la hectar, în raport cu prognoza de 3.000 kg la hectar şi cea de 2.900 kg la hectar din anul anterior.

Potrivit specialiştilor DAJ, la o primă analiză, producţiile sunt mult mai bune, lucru datorat şi condiţiilor meteorologice mai favorabile în comparaţie cu anul precedent. În ciuda perioadelor cu temperaturi mai scăzute faţă de normal, culturile de păioase au recuperat în ultimele săptămâni, în care a fost senin şi cald. Grâul, cultură de impact, întrucât asigură materia primă pentru panificaţie, în judeţul Suceava a fost semănat o suprafaţă de 21.325 de hectare, până zilele trecute combinele intrând pe 4.500 de hectare, adică pe 21% din total. Conform Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, dacă iniţial s-a aproximat o medie de 3.400 kg pe hectar, până în momentul de faţă a fost obţinută una de 3.560 kg la hectar, mai mare faţă de cea din anul trecut, tot de 3.400 kg la hectar. Specialiştii DAJ ţin să sublinieze că aceste cantităţi sunt raportate de micii fermieri, cu suprafeţe reduse, în cazul cărora treieratul a început mai devreme. În ceea ce priveşte societăţile agricole, acestea încă nu intraseră în lanurile de cereale, pe motiv de exces de umiditate în sol, cât şi a conţinutului de apă din boabe.

Marii fermieri ai judeţului, însemnând doar foarte puţin peste 2.000 de hectare, iar restul cu 400 de hectare, ar putea să recolteze o medie de orz şi orzoaică 4.100 de kg la hectar, faţă de 3.900 kg la hectar în anul 2020. La grâu, s-ar putea aduna o medie de 5.000 kg la hectar, comparativ cu 4.400 kg la hectar în anul anterior, unul apreciat drept secetos.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: