Raul Ancel, un scriitor de mare potenţialitate

Născut în România, afirmat ca scriitor român în Israel, a străbătut spaţii profesionale şi culturale într-o perpetuă căutare. Trăitor în două continente şi în două culturi, cerebral şi sentimental, îşi povesteşte, cu francheţe şi exuberanţă, deloc uniforma curgere a vieţii printr-un mod personal de a privi lumea. Ne conduce pe trasee ale sufletului şi ale minţii în textura lumii pe care a cunoscut-o, a trăit-o şi a străbătut-o ca profesionist şi călător ce s-a împlinit prin cuvânt. Raul Ancel nu este la prima carte. În ăst an pandemic i-am citit încă două dintre cărţi – Un fel de religie şi Canaan – cărţi ce se adaugă celor anterioare, sporite şi de continua prezenţă pe facebook. De altfel, circulaţia scrierilor sale nu constituie o problemă, acestora adăugându-li-se editarea şi publicare în diverse reviste din România şi Israel.

Un fel de religie este scrisă în aceeaşi manieră cu care suntem familiarizaţi, alternând cu prospeţime şi naturaleţe amintiri fălticenene cu trăiri israeliene şi note de călătorie în China. Nuclee epice evocând Arcadia copilăriei, probleme de atitudine în faţa complexităţii vieţii; a iubirii (Acel-Acea; Ea şi El); a credinţei („în primăvara Coronei, o religie, oricare ar fi ea, nu trebuie judecată, trebuie doar înţeleasă şi acceptată”); a lucidităţii punctului său de vedere privitor la acum şi mâine („am pus # haştagul să nu jignesc pe cineva”). Observator implicat prin cuvânt, contemplă şi judecă lumea „de pe scăunel/cu ochelari made în România/ cu pălăria made în Israel”. Uşor cu pianul pe scări, ne sfătuia Marin Sorescu; cu destinaţie precisă ne călăuzeşte autorul spre Hong-Kong „o singură ţară cu două orânduiri… A rămas acum o orânduire capitalistă într-o ţară comunistă”. Până în 2047!? Ce şi cum va fi? Dar cu cea mai mare Centrală electrică din lume de pe Yangtze şi cu Barajul Celor Trei Chei? Plus îngrijorarea că acest baraj „a schimbat axa globului pământesc, a îndoit-o cu 0,0012 grade?!… Poate produce mari dezastre, cutremure, explozii subterane, schimbări climaterice globale… Ce părere ai de schimbarea axei pământului?” Îngrijorare. Avertizare. Absurd. Tăcere. Gândurile se învălmăşesc. Cuvintele vorbesc. Noaptea minţii. „Şi acum Corona. Viaţa e nu numai cea mai frumoasă, dar şi singura stare ce poate fi trăită”. Pentru că Apa trece, pietrele rămân.

 Şi vocea interioară ne aduce ca paliativ o întâmplare de la Fălti, cu mărturisire de gând: „sunt sigur că până în perioada Coronei, aş fi vrut să fiu apă. Să spăl malurile, să îmbrăţişez, să sărut pietrele… Acum sunt sigur că nu contează ce vreau eu. Sunt doar o piatră lucind în soare.”

Căutarea răspunsurilor la marile întrebări ale vieţii pentru potolirea neliniştilor este continuată în Canaan. Pornesc de la ultima componentă a cărţii, Lângă Sodom, ce ne aminteşte de aşezările biblice Sodoma şi Gomora unde corupţia şi necredinţa fuseseră la ele acasă. Cunoscuta legendă a credinciosului şi dreptului Lot capătă întruchipare în oamenii adevăraţi ai deşertului în care s-au păstrat valorile umane ale sacrificiului pentru alţii. Kegan, rinichiul donat pentru salvarea semenilor, nu este o practică mercantilă, ci profund altruistă. „Asta va fi scris pe emblema familiei noastre”.

„Unde găseşti, Doamne, oameni ca ăştia?” Pretutindeni. Dar în primul rând în Canaan, ţara promisă, ţinutul sudic al deşertului unde „Dumnezeu n-a lăsat nicio urmă a răului”. Mulţumită urmaşilor lui Lot. „Doamne, ce oameni mi-ai scos în cale!… Acum mi-i mai uşor cu Corona mulţumită lui Yoni şi Roli.”

Canaan continuă scriitura prin povestiri, instantanee, confesiuni monologate, proză reflexivă, alegorii, nuvele, schiţe, cugetări, tablete, eseuri, poezii şi mici poeme (Corona story-2), miniromane (Dragoste 5050 în 2020). Acelaşi punct de vedere: acceptarea cu respect a „diferitului” expunând Durerile erei androinale şi gândirea Politically correct pe care o acceptăm sau o combatem: „singurii care reuşesc să îmbine reguli socialiste în crudul capitalism sunt germanii. Dar ei se bazează acum pe un nou sistem de colonialism european… Deşi acum se vor numi uniuni şi nu colonii… Numai să nu ne întoarcem la socialismul copilăriei mele.”

Veşnic neliniştit, în căutare de soluţii. „Viitorul e de neanticipat. Şi în politică şi în vremurile pandemice. Creuzetul vorbitor poate da soluţii la orice? Liniştea şi fericirea sunt legate de propriul eu. Căutarea e în sine, nu prin alchimia creuzetului. Veşnic subiectiv, „îşi face ordine în gânduri” în cortul indian, la Marea Roşie, pe tărâmul Canaan sau oriunde pe mapamond. Eterna poveste a gânditorului: „cine a fost problematic înainte de Corona, continuă să fie” O ardere permanentă de la Moshe şi tablele legii la actualii Mişa sau Mihai.

„Cele 10 porunci au fost măsluite… 10 versete, mai puţin de 150 de cuvinte… traduse greşit”. Subtilă semantică a verbelor a ucide şi a omorî în traducerea Vechiului Testament.

Şi aplicabilitatea lor actuală privitor la drepturi şi datorii. „Istoria se scrie pe tablete goale”. Demonstranţii de azi „omoară, nu ucid. Asta e permis”. Ca la Karamazovi. „Totul e permis”.

 Şi constatarea amară privitoare la prezent: „În Corona Times, telefonul, messenger-ul, whatsapp-ul şi Facebook-ul, dragii mei, rămân baza unei prietenii adevărate?… Prietenii electronice? Un nou fel de prietenie? Oare şi ea, prietenia, suferă de Covid?”

Timpul va decide.

Avem în faţa noastră o carte a dilemelor, a întrebărilor, a solilocviilor, a dialogurilor imaginare, a căutării de sine şi a celei umane, a depăşirii greutăţilor prin speranţă, un Canaan care te provoacă în căutarea unui nou Lot ce ar putea înţelepţi lumea viitorului.

Incitante cărţi din vremea Coronei! Dinaintea Coronei le-am citit, cele de după Corona le aşteptăm cu interes. Viaţa merge înainte şi pentru cei ce i-au fost alături: Rumelia Karen, Gabrel Baban, Nelu Mihăilă şi Sabina Felix Alfassi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: