Ursul ucide, omul votează

> Daniela BEALE

Sunt tare bucuroasă, să mor io! Am început săptămâna cu  o stare de bine, cu speranţă şi încredere într-un viitor luminos.  Pentru că se poate! Cum altfel, când Ioniţă şi Viorica au lansat melodia „Dolofana” pe YouTube ? Să nu fii cuprins de cea mai profundă linişte sufletească la vestea că, după 8 căsnicii şi 24 de iubiri trecătoare, Jennifer Lopez s-a întors la Ben Affleck? Dar cum să nu te simţi aproape de extaz văzând generozitatea preşedintelui Ţării, care va promulga o lege prin care cresc ajutoarele sociale? Oleacă acolo, dar vor creşte… Să ne veselim!

„Revino-ţi, măi femeie! Jlo, Affleck, iar pe noi ne mănâncă urşii… 26 de ani avea bietul cioban, iar tu te faci că nu i-ai văzut poza, mort  în iarbă?!”, e vocea care-mi evaporă „zen-ul”.

 De ani de zile, mor oameni în România, atacaţi de urşi, iar cei responsabili, care ar fi trebuit demult să oprească asta, probabil că dau şi ei „laicuri” pe YouTube la piesele Clejanilor. E drept că am tăiat pădurile, iar bietele jivine nu mai au unde locui şi de unde se hrăni, dar vedem în fiecare zi, când trec camioane cu buşteni, că nu  le putem pune la loc cu mâna, să fie ca acum 10 sau 20 de ani. În virtutea crudei realităţi pe care am creat-o cu mâna noastră, avem nevoie de soluţii pentru a proteja nu doar animalul, ci şi omul, măcar  pentru că doar el votează.

Surzi la sfaturile specialiştilor, dar atenţi la demagogia unor ong-uri care nu ştiu o iotă despre prădătorii pădurilor, cei în stare să corecteze şi să protejeze intervin doar când mai moare cineva atacat de urs. Ca să nu fie deranjaţi de subiect încă o vreme, au dat recent şi o ordonanţă prin care îi lasă pe primari să facă aşa cum cred în cazul unui atac; alungă jivina, o trimit în alta pădure sau o împuşcă. Pericolul rămâne însă acelaşi,  pentru că intervenţia s-ar produce tot după ce animalul a distrus bunuri, a sfârtecat vite sau oameni.

În orice ţară civilizată  efectivele de animale ale pădurii nu sunt lăsate să se înmulţească necontrolat ca apoi să vină peste oameni în bătătura casei, ci sunt menţinute, prin legi şi protocoale, la un nivel suficient cât să asigure perpetuarea speciei, echilibrul ecologic şi să nu facă pagube. Restul se împuşcă, şi  nu din cruzime, ci tocmai pentru  ca să nu moară oameni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: