Suceava este a tuturor

> Adi Pirgaru

Suceava este un oraş mic şi cochet. Are un ansamblu folcloric de prestigiu, are teatru, are un stadion cu gazon foarte bun şi echipă de handbal în prima ligă. Deci, în principiu, este loc pentru toată lumea.

În fiecare vară, în ultimii ani, Suceava a fost gazda unui eveniment numit Bucovina Rock Castle. Ca orice festival, el adună la un loc iubitori ai muzicii rock din România şi nu numai. Sunt câteva zile de explozie de bocanci, pe timp de vară, de zgâlţială şi consum de energie şi alte manifestări specifice muzicii rock, mai mult sau mai puţin elegante, dar în ritm.

Pandemia a „ucis” manifestările publice majore şi lumea este dorită de exprimare liberă şi fără „ascunzişuri”. Festivalul Bucovina Rock Castle a fost tot timpul, de la prima până la ultima sa ediţie, un mod de a face tineretul să-şi consume energia într-o manieră pozitivă, chiar dacă ritmul era uneori „hard”.

Nu se poate ca tinerii suceveni să fie ca bunicii lor. Sigur, este frumos să păstrăm tradiţia, dar nu pot gândi, nu mă pot îmbrăca sau asculta exact aceleaşi cântece ca şi bunicii mei.

Lumea evoluează, apar tot felul de chestii inovative, care fac viaţa interesantă. Dar se pare că Bucovina Rock Castle nu mai este una dintre variantele agreate la nivelul diriguitorilor fondurilor care au asigurat finanţarea până acum, drept pentru care o întâlnire cu o nouă ediţie a sa se pare că nu va mai fi posibilă în acest an.

Nu ştiu cum să spun, Suceava nu ar trebui să aibă un paşaport de intrare care să cuprindă pasul de „Bălăceanca”, fâşcâitul cu două degete şi recepţia de la bătut toaca într-o dungă sau mai multe. Oraşul Suceava este al tuturor, un oraş care permite exprimarea liberă şi care se bucură să primească pe oricine, să încânte cu proverbiala ospitalitate bucovineană.

„Festivalul Bucovina Rock Castle nu este al meu, ci al urmaşilor urmaşilor mei, în vecii vecilor”, sunt absolut convins că aşa ar fi spus Ştefan cel Mare. Şi ar fi cântat turcilor piesa „We Will Rock You”!

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Bunicu_bate_toba_mare says:

  In atenția autorului: domnu’ Pârgaru ,nu dumneata și nici teen-ager-ii care se pogo-pogo,cap în cap,în șanțul Cetății de scaun ați inventat muzica rock,nu aveți nici un monopol,nici o exclusivitate,nici o dispensă de bun simț și nici harți (dezlegare…) la mârlănie,nu aveți ,prin urmare,nici dreptul de a da lecții bunicilor de azi, deoarece taman aceștia au fost contemporani cu Elvis Presley și cu The Beatles,ca să vă fie mai clar atât dvs. cât și consumatorilor de ierburi și amfetamine din același areal pe care il regretați atât de intens, nu erați nici măcar planificați ,la vremea aceea,adecă prin anii ’50 –’60 ai secolului trecut!
  In schimb, bunicii cărora le imputați nu-ș ce preferințe muzicale,lucru dracului,cu alea au crescut,cu ăia,manelele și fâșcâiturile fiind apanajul aproape exclusiv al generației dumitale și ale pogo-pogoiștilor,de la Salam in sus sau in jos!
  Pe urmă ,și dumneata te faci a nu pricepe că problema de fond nu era genul muzical profesat și răncăluit într-o manifestare epigonică,de mâna a doua,făcută anume ca să profite unor impostori sfertodocți,conectați intens la sugiucul banului public,deci problema era că acel festival era o permanentă și intolerabilă ofensă adusă spiritului public,deoarece toate acele imitații și manifestări epigonice cenacliste se desfășurau,pe bani publici ,intr-un spațiu sacru al memoriei colective,în incinta unui monument istoric protejat de lege,din clasa A,adecă,mai pe scurt ciracii și loazele pe umerii cărorar plângi făceau pogo-pogo și se micționau,ca ceasul, pe zidurile batrânei Cetăți de Scaun a Sucevei,făcându-și nevoiele,ca să fiu mai explicit,pe istoria națiunii și pe ciubotele lui Stefan cel Mare,din care citezi dumneata ,banuind că asculta și el muzică la căști,cum crede altă vită,aparent în alt context,nu spui cine,fostă persoană importantă,ctitor și adăugitor de festivaluri micționariste.
  Genul muzical nu are nici o relevanță,in context,stimate domn! După mulți ani de zile de decizii aiurea,autoritățile locale au găsit calea justă: pe platoul Cetății de Scaun,in zona inverzită,deci nu ÎN ȘANȚUL Cetății,se va desfăsura un festival de muzică rock,Bucovina Rockfest!
  Care festival va avea același profit de imagine ca și răposatul (sperăm…) BRC! Atâta doar că,in fine,mă gândesc că nu o să mai veți ocazia să vă faceți nevoile pe simbolurile istoriei naționale,pe oasele și pe sângele strămoșilor.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: