Despre gardul nevopsit

> Mirela Butnariu

Exist, deci (şi) mănânc, ca urmare trec săptămânal pe lângă sediul poliţiei municipale, în drum spre hipermarketul învecinat. De fiecare dată cu speranţa că ceva bun se va fi întâmplat, cu intrarea în instituţie, de la ultima mea vizită prin zonă. De fiecare dată cu gândul că e imposibil ca picior de gospodar să nu păşească pe acolo. Căci e o intrare de casă părăsită, cu un covor antiderapant flenduri, cu scări tocite, cu gresia sărită. Bonus, câteva motociclete distruse, ce-şi ruginesc sfârşitul, exact la intrare, vag mascate de nişte arbuşti.

Ce material de gazetă de perete ar fi ieşit, să fi fost în alte vremuri, cum l-ar fi înfierat pe cel ce ar fi trebuit să fie gospodarul locului, îmi tot zic, zâmbind în barbă.

Îmi amintesc cum, în acele vremuri trecute, între secţiile spitalului judeţean – vizibil afectate de bugete mici, de uzură, unele de proastă gospodărire – era una care se distingea prin faptul că era mult mai curată, era zugrăvită, îngrijită. Şeful de secţie, cred că era o doamnă, nesuportând ca locul de muncă să-i fie neonorantă carte de vizită, a făcut ce a făcut (puteţi bănui cum, cei care aţi prins acele vremuri) şi bine a făcut. În popor se spune că„omul sfinţeşte locul”.

O să îmi spuneţi că vremurile astea îs diferite, că legi, că bugete, că bani putini, că restricţii… O să vă răspund că „omul sfinţeşte locul”.

Sunt sigură că acolo, la poliţia municipală, e exact pe dos ca în cunoscutul proverb, dacă tot am dat-o pe înţelepciune populară: „Înăuntru-i vopsit gardul…!” Acolo, înăuntru, sigur îs oameni minunaţi, numai că gardul, sărmanul, nevopsit, le strică bunătate de imagine.

Vă mai spun, din tristă experienţă, care e deosebirea dintre vremurile de acum şi cele trecute: atunci exista posibilitatea ca, citind în ziar ceva de felul acestor rânduri, cineva să audă. Şi să facă. Ceea ce, mai mult ca sigur, acum nu se va întâmpla. Că nu sunt bani.

Ca şi cum totul pe lumea asta este despre bani.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: