Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc priveşte în viitor

Odată cu Noaptea Muzeelor, organizată în toată ţara, s-au încheiat zilele dedicate Muzeului câmpulungean, prilejuite de aniversarea a 85 de ani de existenţă a acestei instituţii şi redeschiderea activităţii după o amplă acţiune de renovare şi modernizare a clădirii.

Am putea numi săptămâna dedicată muzeului „Zilele culturii câmpulungene”, pentru că inimosul colectiv al acestei instituţii, format din tineri entuziaşti şi dăruiţi activităţii lor – i-am numi pe managerul Bogdan Stamatin, muzeografii pr. Mihai Botezat şi Maria Ulian precum şi colectivul care se ocupă de activităţile practice-administrative – antrenat în desfăşurarea acestor manifestări toţi factorii culturali din oraş spre bucuria iubitorilor de cultură, privaţi în această perioadă de activităţi culturale.

O suită de manifestări cultural-artistice s-a desfăşurat în perioada 1-12 iunie, începând cu ziua de aniversare a 85 de ani de la fondare, manifestare onorată de prezenţa domnului preşedinte Gheorghe Flutur şi a altor reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava, a autorităţilor locale în frunte cu primarul Mihăiţă Negură. De asemenea, au fost prezenţi oameni de cultură din localitate şi din împrejurimi şi reprezentanţi ai cultelor care au oficiat slujba de inaugurare şi pomenire a celor plecaţi dintre noi, fondatori, muzeografi.

Prima zi după festivitatea de redeschidere a muzeului a fost dedicată vizitării expoziţiei temporare intitulate „Un nou început” şi dezbaterilor în atelierele de creaţie în cultura tradiţională a lemnului, pirogravură, olărit, încondeierea ouălor, ţesut şi altele, reprezentate în muzeul mixt câmpulungean, devenit muzeu al lemnului în 1967.

Deosebit de interesante şi atractive au fost manifestările din zilele următoare – comunicări ştiinţifice, conferinţe, demonstraţii practice, lansări de carte şi întâlniri ale creatorilor literari.

Aceste manifestări s-au bucurat în primul rând de participarea unor specialişti, printre care a celei care a reorganizat muzeul în 1967, doamna Angela Paveliuc Olariu, doctor, specialist în etnografie, care, împreună cu profesorii de istorie Petrică Ciocan şi Ioan Popoiu, preoţii Teodor Giosan şi Bogdan Chiriluţă şi meşterul popular Stelu Erhan au susţinut comunicări pe tema „Istorie, cultură şi patrimoniu în Ocolul Câmpulungului”.

Tema a fost dezvoltată în continuare de prof. dr. Ion Barbu, lector univ. dr. Cătălina Barbu, profesorii Mircea Romaga şi dr. Luminiţa Ţaran. La comunicări au mai participat muzeograful Horaţiu Silviu Ilea, de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, şi prof. dr. Virginia Balan, nepoata cărturarului şi muzeografului Ioan Bileţchi Albescu. Un rol important a avut în abordarea problemelor ca specialist cea care a coordonat activităţile în acest muzeu, aceeaşi Angela Paveliuc Olariu, venită de la Iaşi.

Dintre manifestări au făcut parte şi lansările celor două noi produse ale Muzeului Arta Lemnului: Mediateca Ocolului Câmpulung şi Drumul Caselor Ţărăneşti. Primul este o arhivă online de fotografie, film şi sunet pe site-ul muzeului, în care sunt adunate colecţia foto-video a Muzeului Arta Lemnului, dar şi materiale ale colecţionarilor particulari, sub coordonarea directă a pasionatului fotograf Ovidiu Ştefeligă. Proiectul Drumul Caselor Ţărăneşti propune o serie de trasee turistice dedicate iubitorilor de drumeţii şi de arhitectură populară, unele case având o vechime de sute de ani.

Impresionantă a fost activitatea realizată sub genericul „Taifas”, în cadrul căreia câmpulungeni cu merite deosebite în viaţa cultural-socială a municipiului – Nicoleta Bogoş, conducătoarea Asociaţiei caritabile „Licuricii”, tânărul poet Sebastian Crăciun, Constantin Tiron, actor şi preşedinte de onoare al Cenaclui „Ţara de Sus”, subsemnata, sculptorul în lemn Ioan Maftei şi alţii – au împărtăşit din activitatea lor socială şi creativă legăturile pe care le-au avut de-a lungul anilor cu muzeul câmpulungean.

Şi la această activitate a participat prof. dr. Ioan Sandu, cadru universitar din Iaşi, cunoscut om de cultură şi ştiinţă , chimist, specialist printre altele în conservarea patrimoniului. În calitate de iniţiator şi organizator al salonului internaţional „Euroinvent”, a înmânat cu acest prilej diploma şi medalia de aur domnului Constantin Tiron pentru revista de cultură a municipiului Câmpulung, iniţiată şi coordonată de acesta, „Însemnări bucovinene”, şi volumul de versuri „Stropi de târziu”, cu care a participat la concursul „Euroinvent”. Aceleaşi distincţii au fost acordate Artemisiei Ignătescu pentru volumul „Şi printre noi sunt îngeri”, domnului primar Mihăiţă Negură şi managerului Bogdan Stamatin, pentru activităţile muzeului.

Bogată în informaţii şi creaţii literare dedicate evenimentului sărbătorit a fost manifestarea care a reunit membrii cenaclurilor literar-umoristice „Ţara de Sus” din Câmpulung Moldovenesc şi „Nectarie” din Vama şi ai Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, cu participarea unui grup artistic şi de creatori literari de la Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din localitate.

De altfel, pe tot parcursul zilelor dedicate muzeului au avut loc concerte, programe artistice susţinute de Corala „Academica – Bucovina” condusă de prof. Emil Forfotă, Grupul vocal-instrumental „Piatra Şoimului” coordonat de Virgil Macovei, Grupul vocal „Floare de Colţ” condus de prof. Liviu Boşneag, fanfara, taraful şi grupul vocal ale Clubului Copiilor, pregătite şi îndrumate de profesorii Romeo Constantin Grosu, Niţă Bîrsă şi Daniel Sabie, manifestările fiind îmbogăţite de frumuseţea programului oferit de Ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei, condus de Bogdan Ciumău şi Dorina şi Liviu Ţăran, precum şi de cel al grupului de dans sportiv Magic Dance, coordonat de Anca Holuţă.

Participanţii la aceste manifestări, localnici şi oaspeţi, îşi vor aduce aminte, peste ani, de bogăţia informaţiilor pe care le-au primit şi clipele plăcute de relaxare pe care le-au petrecut.

 ***

Menţionând activităţile cu care Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung şi-a reînceput activitatea, vom arăta şi câteva din proiectele de viitor ale instituţiei, proiecte care răspund cerinţelor de astăzi ale celor care cercetează şi promovează valorile din trecut şi de astăzi care reprezintă poporul român.

Prin renovare, s-au creat condiţii pentru un circuit îmbunătăţit al expoziţiilor, dar şi pentru modul de vizitare şi prezentare a exponatelor.

Pornind de la cel care a pus de fapt temelia muzeului câmpulungean, înfiinţând la Şcoala de arte şi meserii o colecţie de exponate nu numai din lemn, ci şi inspirate din tradiţiile populare ale oamenilor locului, ne referim la etnograful Ion Ştefureac, aducându-i în faţa publicului prin fotografii şi alte mărturii pe cei ce au fondat muzeul acum 85 de ani – prefectul Constantin Leontieş, subprefectul Mihai Michitovici, profesorii Ilie Veslovschi şi Ioan Sârghie şi învăţătorul Constantin Brăescu, primul director – colectivul de acum al muzeului îşi propune să continue promovarea a tot ce poate vorbi, de la cultura tradiţională în arta lemnului (pentru că „întâi a fost copacul şi apoi au apărut cele create de om”) şi până la relaţia omului cu natura şi prelucrarea lemnului în zilele noastre.

În acest scop, aşa cum am mai arătat, tânărul colectiv al muzeului şi-a modernizat în primul rând mijloacele de popularizare, folosind canalele media, filme, întâlniri atrăgătoare cu publicul prin asocierea cu momente artistice, proiecţii diferite, din proiecte nelipsind expoziţiile tematice temporare, în care vor fi puse în valoare creaţii ale înaintaşilor şi creatorilor contemporani din aceste locuri.

De bună seamă, după cum ne-a informat managerul Bogdan Stamatin, vizitatorilor, mai cu seamă celor străini, li se vor oferi şi alte mărturii ce vorbesc despre tradiţiile bucovinene în arta culinară, port şi alte obiceiuri.

Nu ne rămâne decât să urăm tânărului colectiv al Muzeului Arta Lemnului din Câmpulung acelaşi entuziasm, dorinţă creativă, sănătate şi putere pentru a face din această instituţie o „şcoală de educaţie patriotică şi cetăţenească” prin aducerea la lumină a cât mai multor valori din tradiţiile acestui colţ de ţară.

Foto: BOGDAN STAMATIN, GABRIEL MIREANU, OVIDIU ŞTEFELIGĂ

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: