Peste 12.000 de vizitatori la „Noaptea Muzeelor” de la Suceava

> Cei mai mulţi au intrat în Cetatea de Scaun > Vicepreşedintele CJ Suceava, Niculai Barbă: Muzeul Naţional al Bucovinei s-a validat, încă o dată, ca muzeu al comunităţii

 Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Niculai Barbă, responsabil şi cu domeniul cultural al judeţului, a declarat ieri că evenimentul „Noaptea Muzeelor” organizat sâmbătă de Muzeul Naţional al Bucovinei a fost „un succes deosebit la Suceava”.

El a precizat că Muzeul Naţional al Bucovinei a inclus în programul „Noaptea Muzeelor”, cu acces gratuit în intervalul orar 18  – 24, Cetatea de Scaun, Muzeul de Istorie, Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Muzeul Satului Bucovinean.

„Evenimentul s-a bucurat de un interes extraordinar, numărul vizitatorilor fiind dublu faţă de 2019, anul anterior pandemiei” a spus Niculai Barbă.

Potrivit vicepreşedintelui CJ, interesul cel mai mare a fost pentru Cetatea de Scaun, înregistrându-se de patru ori mai mulţi vizitatori comparativ cu 2019. El a subliniat că, de altfel, doar la Cetatea de Scaun au fost în acest an mai mulţi vizitatori decât numărul total de vizitatori înregistrat în 2019 în toate cele patru muzee.

„Şi la Muzeul Satului Bucovinean am avut un număr record de vizitatori. În doar două ore, 18 – 20, au fost înregistraţi 1398 vizitatori, de trei ori mai mulţi faţă de 2019. Numărul celor care au vizitat Muzeul de Istorie precum şi Muzeul de Ştiinţele Naturii s-a menţinut la nivelul anului 2019 – cu 1951, respectiv 2024 de vizitatori. Aici se cuvine   menţionat faptul că numărul vizitatorilor nu a putut creşte mai mult ca urmare a restricţiilor în vigoare” a declarat vicepreşedintele CJ Suceava.

Potrivit statisticii, la „Noaptea Muzeelor” din municipiul Suceava au fost 12.607 vizitatori, dintre care la Cetatea de Scaun – 7234 de vizitatori, la Muzeul Satului Bucovinean – 1398, la Muzeul de Istorie – 1951, iar la Muzeul de Ştiinţele Naturii – 2024.

„Estimăm că majoritatea celor care ne-au călcat pragul sunt suceveni, veniţi cu familia, cu prieteni. M-am bucurat să văd mulţi tineri şi copii” a mărturisit Barbă.

Vicepreşedintele CJ consideră că mesajul transmis de suceveni este că  s-a făcut un pas spre normalitate, că „Noaptea Muzeelor” este „un episod al normalului către care tindem”, iar, totodată, masca purtată în spaţii închise spune că trebuie să rămânem în continuare prudenţi.

„Suceava este un judeţ sigur de o bună bucată de timp, rata de infectare fiind cea mai mică din ţară. Spitalul Judeţean şi-a reluat activitatea non-Covid în majoritatea secţiilor, pe Aeroport numărul de pasageri este în creştere, fiind introduse periodic curse noi” a declarat Niculai Barbă.

El a apreciat că de acum autorităţile judeţene vor trebui să ofere publicului tot mai multe evenimente şi să prezinte şi o ofertă consistentă în turism.

„Noi ne pregătim deja de mai mult timp în acest sens. Mesajul transmis a fost acela de a ne pregăti ca şi cum nu ar fi pandemie, deci la nivelul lui 2019, urmând să prezentăm publicului atât cât ne vor permite restricţiile la momentele respective. În logica aceasta au avut loc manifestări în cadrul Zilelor Ciprian Porumbescu, continuate cu programe zilnice în Suceava, şi au început pregătirile pentru un program cu specific Festivalului Medieval, care să se desfăşoare în perioada 13-15 august” a spus Barbă.

El a subliniat că în acest an se onorează „Serbarea de la Putna – 150 de ani”, majoritatea proiectelor culturale fiind desfăşurate sub egida acestui important eveniment.

„În ce priveşte Muzeul Naţional al Bucovinei, consider că acesta s-a validat, încă o dată, ca muzeu al comunităţii” a conchis Niculai Barbă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: