Moment eminescian cu Ion Caramitru

Revista „Steaua” anunţa, în numărul 5-6 din 1964, a patruzecea piesă a lui Mircea Ştefănescu – „Eminescu”, care avea să fie pusă în scenă în regia lui Sică Alexandrescu, având „în rolurile principale două talente aparţinând «schimbului de mâine»: Eminescu şi Veronica Micle vor fi jucaţi de doi elevi ai Institutului de Teatru: Ion Caramitru şi Valeria Seciu”. Acesta pare a fi primul rol legat de viaţa şi opera eminesciană al actorului Ion Caramitru.

În 1989, la Centenarul morţii poetului, la Ateneul Român, Ion Caramitru, acompaniat de pianistul Dan Grigore, a susţinut un recital de poezie eminesciană „Eminescu… după Eminescu”, iar în 2006, în cadrul Zilelor Eminescu, ediţia din iunie, la Botoşani, un recital după un scenariu pe care l-a propus actorul însuşi după opera şi manuscrisele lui Mihai Eminescu. În acelaşi an, de Zilele Eminescu, ediţia din ianuarie, a lansat CD-ul „Eminescu… după Eminescu”, editat în cadrul proiectelor culturale ale Memorialului Ipoteşti   Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”. Cinci ani mai târziu, în 2011, a regizat şi a susţinut, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, în cadrul Zilelor Eminescu (ediţia din ianuarie), recitalul „Cetăţeni de onoare ai Poeziei”. În 2012, a conceput şi a susţinut, în ţară şi străinătate –  pentru românii din diaspora, spectacolul „Dor de Eminescu”.

Ion Caramitru revine la Botoşani pe 15 iunie 2021 cu un moment eminescian în cadrul Galei de acordare a Premiului pentru promovarea operei eminesciene.

Evenimentul va avea loc, începând cu ora 12, în Amfiteatrul Laurenţiu Ulici al Bibliotecii Naţionale de Poezie de la Ipoteşti. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: