La Galeria de Artă „Ion Irimescu” din Suceava

„Insomniile” lui Konstantyn Ungureanu-Box

Foarte mulţi prieteni şi admiratori au venit să asiste la vernisajul expoziţiei „Insomnii” a pictorului sucevean Konstantyn Ungureanu-Box, eveniment care a avut loc sâmbătă la amiază la Galeriile de Artă „Ion Irimescu” din Suceava.

 Pictorul Neculai Moroşanu a fost cel care a rostit un „cuvânt de introducere”, ca reprezentant al UAPR Suceava, al cărei membru este şi artistul expozant. S-a declarat bucuros să participe la „a treia personală” de la începutul anului găzduită de galeria suceveană, o personală „a unui artist care, în afară de boemia lui, tace şi face”, ce cuprinde „lucrări de calitate” care alcătuiesc „o personală tematică” greu de realizat, care ar trebui privită ca o singură lucrare, o expoziţie care, deşi pare că „se sufocă în mica galerie a Sucevei”, în acelaşi timp „împlineşte suprafaţa simezelor”.

Şeful secţiei de artă de la Muzeul de Istorie al Bucovinei, dr. Gabriel Herea, prof. dr. I.C. Corjan, critic de artă, şi arhitectul Doru Olaş au vorbit despre omul şi artistul Konstantyn Ungureanu-Box.

Artistul a pictat cu speranţă

Gabriel Herea a apreciat activitatea „de câteva decenii” a lui Konstantyn Ungureanu-Box, care „a supravieţuit mai multor valuri de creaţie personală”, de la „cuminţenia şi speranţa” de acum 30 de ani, „o cuminţenie şi speranţă care se aseamănă cu atitudinile colegilor săi din acea perioadă”, până la momentul de acum, „al împlinirii artistice”, când „încep valurile de insomnii”. „Veţi găsi în această expoziţie, care portretizează perioada pandemiei şi care poate fi privită ca o singură lucrare sau poate fi privită ca un ciclu sau ca o friză, elemente plastice care fac trimitere la Dumnezeu. (…) Nu avem icoane aici, avem un discurs în care elementele plastice, iconice, cu care noi suntem întipăriţi de sute de ani încoace, tulbură somnul unui artist care în libertatea sa – libertate pentru care a plătit şi va mai plăti, dar o are – ne-o pune pe simeze şi ne ajută şi pe noi să vizualizăm, să ne aducem aminte despre insomniile noastre” a spus Gabriel Herea, adăugând că „această expoziţie şi discursul acestei frize nu e fără speranţă, chiar dacă există compoziţii în care chipuri iconice sunt despicate efectiv. Culoarea, dinamismul ne arată foarte clar că artistul a pictat cu speranţă”.

„Inconfundabil, până la un punct”

 „O înfăţişare plină de contradicţii, de munci lăuntrice, de insomnii la propriu şi la figurat” apreciază prof. dr. I.C. Corjan a fi expoziţia lui Konstantyn Ungureanu-Box, „inconfundabil, până la un punct”.

Vorbind despre „panourile” ce alcătuiesc expoziţia, acesta s-a referit la simboluri, tehnică, materiale folosite, la căutarea de sine şi la zbuciumul interior al pictorului: „Panourile sale sunt polisemantice. Nu aveţi un sens unic, aveţi şansa să speculaţi, să extrageţi sensuri noi, chiar să vă contrazică anumite convingeri, la un moment dat. Dar veţi găsi o salvare în ceea ce se cheamă reinterpretarea sinceră a unor motive în care pictorul crede, jocul între aparenţă şi esenţă, între vizibil şi ascuns”.

Felicitându-l pe artist, universitarul sucevean a îndemnat privitorul la introspecţie: „Să nu aveţi impresia că vă violentează convingerile intime şi nici că ar dinamita ceea ce ştim noi din iconografia bizantină ca un fel de reper al credinţelor noastre, aşa cum îl are fiecare dintre noi”.

La Box, percep un adevăr

Din postura de prieten şi de artist care „a participat lângă el aproape la tot ce a creat”, arh. Doru Olaş a spus despre Konstantyn Ungureanu-Box că este produsul artistului de la început de carieră, din 1991, şi al celui de acum, un artist care trebuie analizat din două poziţii: prima – un răzvrătit care căuta răspunsuri şi cea de acum, în care pune întrebări, „ne pune în faţă o stare”.

„Un tablou este frumos când are culoare, când are proporţie şi îl observi, frumosul îl observi, dar şi când percepi ceva atunci când îl vezi. Acea percepţie e adevărul. Şi aici, la Box, percep un adevăr” a concluzionat arh. Doru Olaş.

Poetul şi plasticianul

Pictorul Konstantyn Ungureanu-Box s-a adresat celor prezenţi prin intermediul poeziei, intervenţiile sale fiind acompaniate de chitară.

„Să ne pregătim de spectacol” a spus, la început de eveniment, criticul de artă I.C. Corjan.

Şi spectacol a fost.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: