Prorectorul USV Mihai Dimian, despre rata mică de vaccinare din judeţ:

Trebuie o analiză mai atentă. Vrem să se vaccineze oameni care sunt în Italia, Spania şi care sunt în statistici aici

Prorectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, a declarat recent, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că în ceea ce priveşte rata de vaccinare împotriva Covid-19 din judeţul Suceava analiza trebuie să fie mult mai atentă şi să fie luate în calcul mai multe situaţii.

„Noi am trecut din faza în care eram pe ultimul loc ca rată de infectare şi nu am fost daţi ca exemplu pozitiv, dar în schimb suntem foarte uşor daţi ca exemplu negativ privind rata de vaccinare, de 10%” a spus Dimian.

El consideră că e nevoie de o analiză mult mai atentă când se compară diversele zone ale ţării.

Un lucru care trebuie comparat – apropierea de un centru de vaccinare

„Un lucru care trebuie comparat este apropierea de un centru de vaccinare. Să vedem câţi locuitori au fost în judeţul Suceava la maximum trei kilometri de un centru de vaccinare şi câţi au fost în judeţul Cluj şi veţi constata că poate 60% din populaţia Clujului a fost la o distanţă de trei kilometri de un centru de vaccinare, în timp ce doar 20% din populaţia Sucevei a fost la această distanţă de un centru de vaccinare” a explicat prorectorul USV.

Mai mult, Mihai Dimian a arătat că a atras atenţia că rata de infectare în judeţ putea fi mai ridicată întrucât se calculează fără să se ştie aproximativ numărul de locuitori, nefiind cunoscut fenomenul migraţiei, la fel şi acum, se calculează rata de vaccinare la o populaţie care nu există efectiv în Suceava. „Acum noi vrem să se vaccineze oameni care sunt în Italia, Spania şi îi luăm în statistici aici” a spus universitarul sucevean.

Datele prezentate de autorităţi să fie mai clare

Mai mult, el consideră că datele prezentate de autorităţi ar trebui să fie mai clare şi modul în care se calculează procentul, mai transparent.

„A prezenta nişte procente şi a considera că ei au împărţit bine nu e cel mai transparent mod. Poţi să constaţi că nu au scăzut copiii din populaţia eligibilă. Judeţul Suceava este cu cea mai mare pondere a copiilor din România. Este mult deasupra mediei naţionale” a spus Dimian.

Locuitorii din zonele în care a fost un număr mare de îmbolnăviri sunt mai predispuşi să se vaccineze

El a mai arătat că în zonele în care a fost număr mare de îmbolnăviri în ultima perioadă, locuitorii sunt mai predispuşi să se vaccineze. „Avem Bucureşti, Cluj, Timiş, care au trecut recent printr-un număr mare de îmbolnăviri, atunci îi face mai predispuşi să se vaccineze, aşa cum sucevenii au fost mai predispuşi să poarte mască şi să respecte anumite măsuri de distanţare fizică după ce am trecut prin experienţa anterioară din primăvarăvară.

Cu cât te depărtezi, memoria maselor scade destul de rapid. Cu cât te depărtezi de şoc, reacţia ta este mai mică. Ei au avut şocul mai recent. Nu aş merge pe ideea promovată cu gradul de civilizaţie. Am văzut că acele persoane care acuzau Suceava de un grad redus de civilizaţie pentru că avea un număr mare de cazuri la un moment, dar au ajuns să aibă ulterior, la multe luni după, când au avut timp să se pregătească şi să se protejeze, un număr mult mai mare de cazuri şi un procent mult mai mare de cazuri decât Suceava” a mai spus Dimian. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: