Un medic care n-a uitat că a trecut prin Broşteni

Dl dr. Ionescu, alături de ajutoare din Germania şi medici din Vatra Dornei şi Broşteni

Toţi medicii care au trecut prin Broşteni au lăsat urme adânci în conştiinţa populaţiei. De la doctorul Munteanu (’49 – ’50), pe care îl vorbeau de bine părinţii mei, la doctorul Cornel Rădulescu (1953 – 1956), pe care l-am cunoscut şi eu, până la toţi cei prezenţi în viaţa localităţii de atunci şi până azi, toţi au rămas şi sunt prezenţi în inimile broştenarilor.

Pe medicul Viorel-Vladimir Ionescu l-am cunoscut la începutul anilor 2000, când a venit cu donaţii pentru Spitalul Broşteni. Atunci am aflat „istoria” vieţii omului şi medicului Ionescu. Născut la Bucureşti, în anul 1926, a absolvit Facultatea de Medicină (1950) şi a fost repartizat la SAVSO Lemn Broşteni, adică unitatea forestieră ce le dădea lemn ruşilor, ca daune de război. Ce am aflat atunci, în 2001, chiar din gura domniei sale, e că actualul stadion s-a construit la iniţiativa dânsului, ajutat de şeful de ocol Eugen Gabor şi de preşedintele de sindicat Gavril A. Vasile. Dumnealor i-au dat mărimea şi forma, chiar în centrul comunei, peste drum de sediul primăriei. Eu aşa l-am cunoscut în 1953, când am mers la şcoală în clasa I!

 Foarte puţini medici trecuţi prin Broşteni au rămas…

Foarte puţini medici care au trecut prin Broşteni au rămas aici. Au mers în marile oraşe, centre universitare, unde s-au specializat şi au profesat mai departe. Mai semnificativ este faptul că doctorul Ionescu a plecat definitiv în Germania (1970), la Esssen, apoi la Grassau, unde a funcţionat ca medic până în anul 1988, când a ieşit la pensie. Din 1990, a fondat Asociaţia de caritate „Moldova”, aducând ajutoare în zona ce-i poartă numele, cu predilecţie la Suceava şi Broşteni. Ce ştiu din ziarul „Crai nou” e că la Spitalul Judeţean Suceava a adus aparate pentru dializă.

Şi la noi, la Broşteni, a adus un aparat de analize, cazarmament, echipamente, medicamente, veselă etc. Acestea se întâmplau în legislatura 2000 – 2004, când mă aflam la conducerea Primăriei Broşteni. Şi după ce am plecat, am mai ţinut legătura cu domnul dr. Ionescu prin omul său de legătură din localitate, Gheorghe Măhălău. Având o vârstă înaintată, ne-a părăsit în jurul anului 2010… Sper şi cred din toată inima că faptele bune pe care le-a făcut l-au dus „acolo unde drepţii odihnesc”.

Un pios omagiu, stimă, respect şi consideraţie pentru toţi medicii ce au profesat şi în Broşteni, contribuind la îmbunătăţirea sănătăţii consătenilor mei, dar şi a mea personală. Îi am în inimă şi-i port în suflet pe oamenii-medici care nu ne-au părăsit şi au rămas în Broşteni: Cornel Stanciu, Liviu Dumitru, Ioan Costas, Georgeta Tamaş, Aurelia Grigoraş, Florentina Mândroiu. Nici pe cei care au plecat nu-i uit şi care m-au ajutat cel mai mult, pe dl dr. Mircea Căpuşan din Cluj şi pe dna dr. Gabriela-Florentina Costea, care ne ajută şi în prezent, la Vatra Dornei şi Cluj-Napoca. Aceleaşi simţăminte şi sentimente alese le am şi pentru prietenii mei, şi nu numai, dr. Valeriu Mustaţă, dr. Laurenţiu şi Rodica Negreanu.

ION GAVRIL,

Broşteni

P.S.: Meritul renovării şi modernizării Spitalului Broşteni (actualul centru medico-social), respectiv aducţiune de apă, încălzire centrală, băi, acoperiş, aparţine dnei dr. Dorina Buciuman, fost director în perioada 2004 – 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: