La Spitalul Judeţean de Urgenţă

Un anevrism cerebral rupt, cu hemoragie cerebrală, a fost tratat cu succes prin procedură minim invazivă

> Un bărbat venise la UPU acuzând „cea mai cruntă durere de cap” din viaţa lui

Un anevrism cerebral rupt, cu hemoragie cerebrală, a fost tratat cu succes la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a declarat, miercuri, managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea.

El a spus că, în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională, sfârşitul lunii aprilie vine cu noi proceduri minim invazive, salvatoare de vieţi, premieră în această perioadă de pandemie.

Dr. Calancea a explicat că este vorba despre embolizarea unui anevrism cerebral rupt, la un pacient în vârstă de 55 ani.

Potrivit acestuia, pacientul s-a prezentat la UPU pentru „cea mai cruntă durere de cap” din viaţa lui şi i s-a stabilit diagnosticul de anevrism cerebral rupt, cu hemoragie cerebrală.

Fiind o urgenţă majoră, echipa multidisciplinară formată din neurochirurgul dr.Ticu Blănaru şi radiologul intervenţionist dr. Mihai Creţeanu jr. a decis tratarea urgentă a acestei afecţiuni în Spitalul Judeţean de Urgenţă, prin embolizare, fiind o luptă contra cronometru.

Astfel, s-a efectuat procedura cu anestezie locală, apoi, pe calea vaselor de sânge de la nivel inghinal, s-a ajuns până la nivel cerebral cu ajutorul unui microcateter prin care se livrează spirale de platină care „înfundă” dilatarea anevrismală, ruptă în cazul acestui pacient.

Aflăm că procedura a durat în jur de 60 minute, s-a desfăşurat fără incidente periprocedurale, cu recuperare rapidă a pacientului, fiind „un succes total”.

„Succesul intervenţiei a fost determinat de existenţa specialiştilor, a infrastructurii şi a dotărilor Spitalului Judeţean de Urgenţă, care permit pacienţilor accesul la medicina modernă. Procedurile minim invazive de radiologie intervenţională în cazul anevrismelor cerebrale rupte sunt pretabile la aproximativ 95% din cazuri, cu durată de spitalizare redusă şi complicaţii semnificativ mai mici decât intervenţia neurochirurgicală clasică, deschisă” a subliniat dr. Alexandru Calancea. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: