Senatul USV a hotărât înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice

> Cea de-a 11-a facultate din cadrul USV va reprezenta o continuare logică şi necesară pentru eforturile depuse în domeniul sănătăţii publice, cu rezultate concrete şi recunoscute

Senatul USV a decis, joi, înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice la Suceava, a anunţat instituţia academică suceveană, precizând că hotărârea a fost aprobată în unanimitate la propunerea Consiliului de Administrație, urmând ca demersurile să fie înaintate Ministerului Educaţiei pentru a fi propuse spre aprobare Guvernului României.

Sursa citată a arătat că înfiinţarea celei de-a 11-a facultăţi a USV nu va pleca de la zero pentru că noua facultate va fi dezvoltată în jurul nucleului reprezentat de Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, care funcționează în USV din anul 2012, când au fost activate primele două specializări în domeniul Sănătate, respectiv, Nutriţie şi Dietetică şi Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare.

O pregătire adaptată medicinei contemporane

„După şapte ani de dezvoltare şi consolidare, succesul de care s-au bucurat aceste programe de studiu a făcut posibilă iniţierea unei noi specializări, Asistenţă medicală generală în anul 2019. Specializarea cuprinde o curriculă integrată, care pregăteşte absolvenţii să facă faţă actului medical complex, de viitor, adaptat medicinii contemporane personalizate şi care necesită nu numai o educaţie medicală superioară, dar şi o fundaţie solidă în management, siguranţă medicală, leadership şi profesionalism” se arată în comunicat.

Un an mai târziu, în 2020, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi-a îmbogăţit oferta de admitere, printre altele, cu programul de studiu Echipamente şi sisteme medicale, care va contribui în mod concret la procesele de inovare şi dezvoltare comunitară şi socială pe care USV le susţine la nivel regional, naţional şi internaţional. Scopul acestor activităţi este acela de a genera un impact durabil în domeniile de inginerie aplicată, sănătate, social şi economic, prin intermediul celor trei direcţii fundamentale pe care USV le urmăreşte permanent: cercetare, predare/învăţare şi servicii pentru comunitate.

Începând cu sesiunile de admitere din acest an, USV le va oferi tinerilor absolvenţi de liceu posibilitatea de a studia la un nou program de licenţă, Tehnică dentară unde misiunea specializării va fi aceea de a pregăti tehnicieni dentari, sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice ale USV, în cadrul activităţilor clinice şi practice dedicate procesului educaţional al acestor studenţi şi în corelaţie cu aspectul antreprenorial al profesiei de tehnician dentar.

Laboratoarele didactice dedicate programului de Tehnică dentară şi numeroasele facilităţi oferite studenţilor garantează desfăşurarea unui proces educaţional modern şi dinamic, iar laboratorul de tehnică dentară este deja funcţional şi are dotări peste cele ale unor facultăţi cu specializări de profil din ţară.

Noi programe de licenţă şi masterat

„Diversificarea programelor de studiu, din perspectiva viitoarei facultăţi de medicină, se reflectă şi în includerea în oferta de admitere 2021, în premieră la Suceava, a unui program de masterat în domeniul Sănătate, Nutriţie şi recuperare medicală. Aşadar, începând cu viitorul an universitar, absolvenţii specializărilor de profil existente, dar şi cei care activează deja în domeniu, îşi vor putea continua studiile la USV” se precizează în comunicat.

Potrivit USV, în viitorul apropiat, alte două programe de licenţă vor fi incluse în portofoliul universităţii sucevene, respectiv Biologie şi Biochimie.

„Deschiderea acestor programe de studiu vine într-un moment în care bunăstarea societăţii depinde în mod fundamental de progresul ştiinţific. Biologia este un domeniu de interfaţă, fiind promotorul descoperirilor care se referă la funcţionarea sistemelor vii şi care oferă soluţii la probleme actuale şi de viitor, iar Biochimia este ştiinţa care generează unităţile de construcţie ştiinţifică pentru biologie, genetică, farmaceutică, nutriţie şi, totodată, avansează semnficativ cunoaşterea în agronomie, silvicultura, medicină. Prin înfiinţarea acestor programe de studiu, Universitatea se angajează să genereze personal cu înaltă calificare şi cu abilităţile si competenţele necesare pentru inserţia imediată pe piaţa muncii. Un avantaj deosebit îl reprezintă complementaritatea programelor de studiu pe care USV le propune, existând o legătură logică şi naturală între silvicultură, inginerie alimentară, sănătate, biochimie şi biologie. Specialiştii astfel formaţi vor fi pregătiţi să contribuie la consolidarea şi avansul cercetării în domeniu şi la implementarea practică a rezultatelor, precum şi la procesul didactic” se mai arată în comunicat.

Totodată, se subliniază că în raport cu situaţia epidemiologică cu care lumea se confruntă de un an de zile, este evidenţiat şi rolul deosebit de important pe care Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava l-a avut, prin intermediul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară, în lupta împotriva pandemiei de SARS-CoV-2, pe plan local, regional şi naţional.

„Pe lângă faptul că a pus în funcţiune o linie de testare RT-PCR încă de la debutul pandemiei, echipa laboratorului USV a câştigat, ulterior, competiţia de proiecte pentru secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România, fiind, în prezent, unul dintre cele patru laboratoare din România care efectuează secvenţieri”, precizează USV.

Conducerea USV consideră că toate acestea certifică faptul că înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice, cea de-a 11-a facultate din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, va reprezenta o continuare logică şi necesară a eforturilor depuse, a preocupării pentru atragerea unei resurse umane de calitate şi a investiţiilor în infrastructură pe parcursul celor aproape 10 ani, în domeniul sănătăţii publice, cu rezultate concrete şi recunoscute. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. cornelius says:

    Ce-i lipseste chelului ? Tichie de margaritar !
    Un parlit de oras de 92 000 locuitori vrea si facultate de medicina !
    Universitate de doi bani, trebuie desfiintata urgent, generatoare de analfabeti cu diploma universitara.
    Asta ne mai trebuie acum, sa scoata comuna suceava medici !!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: