Era întotdeauna aproape cu inima şi sufletul de durerile şi problemele românilor din nordul înstrăinat al Bucovinei

Deşi a rămas să trăiască în inimile noastre, constatăm cu regret că s-a împlinit un an de la trecerea în eternitate a prietenului nostru, cunoscutul  publicist Dumitru Teodorescu, directorul ziarului „Crai nou” din Suceava, profesionist valoros, personalitate marcantă a Bucovinei, care şi-a dedicat viaţa culturii, scrisului, a lăsat urme dureroase în inimile noastre, a jurnaliştilor de la „Zorile Bucovinei”.

A fost timp de jumătate de secol o prezenţă activă în viaţa culturală a Sucevei, menţinând linia editorială în cadrul exclusivist al adevărului. S-a remarcat şi printr-un excelent talent scriitoricesc, ca ziarist şi publicist de elită, membru fondator al Fundaţiei Culturale a Bucovinei, membru al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina. Pentru practicarea unui jurnalism de calitate a fost distins cu medalia de aur a Senatului Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. Pentru maniera corectă şi elegantă cu care a reflectat, zilnic, în paginile ziarului, cele mai importante evenimente politico-culturale, social-religioase ale Sucevei şi Bucovinei, influenţând pozitiv percepţia publică a evenimentelor, a fost desemnat cu Premiul de Excelenţă al Fundaţiei Culturale a Bucovinei pe anul 2013.  În ianuarie 2016, directorul cotidianului „Crai nou”, publicistul Dumitru Teodorescu, a fost înscris în Cartea de onoare a valorilor bucovinene, deschisă de Prefectura Suceava.

A fost nu doar un talentat scriitor şi jurnalist, ci şi un om cu calităţi morale deosebite, un Om de o aleasă omenie, un adevărat prieten. Adeseori era prezent la manifestările culturale organizate de publicaţia noastră şi de Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi. Ca nimeni altul ne înţelegea durerile înstrăinării, dificultăţile de ordin spiritual şi material cu care ne confruntam.

Regretăm că nu mai auzim vocea blândă şi echilibrată a amicului nostru Mitică, aşa obişnuiam să-i spunem prieteneşte directorului celui mai vechi şi popular ziar din Suceava, în paginile căruia, adeseori, bunul nostru prieten şi colegii săi publicau articole ale jurnaliştilor de la „Zorile Bucovinei”. La rândul nostru, preluam şi noi articole din cotidianul „Crai nou” („Zori noi”), publicându-le în  ziarul românilor din Ucraina „Zorile Bucovinei”.

Deşi ştia  că oricând poate prelua materiale din pagina electronică a „Zorilor Bucovinei”, Mitică, prietenul nostru sufletist, de fiecare dată ne telefona să-şi ceară permisiunea. Iar când îi spuneam că poate oricând prelua ce doreşte, căci are acceptul nostru pentru totdeauna, zâmbea blând: „Am dorit să mai discutăm, să aflu cum mai trăiţi”. Astfel puteam discuta cu el şi o oră, deoarece aveam despre ce, căci trăiam şi respiram cu acelaşi crez şi aspiraţii. Suntem siguri că şi acolo, în ceruri, îşi mai continuă menirea printre îngeri.

 Distinsul nostru prieten Dumitru Teodorescu era întotdeauna aproape cu inima şi sufletul de durerile şi problemele românilor din nordul înstrăinat al Buco-vinei nu doar prin publicarea materialelor noastre în cotidianul pe care-l conducea cu tact şi înţelepciune, dar şi prin susţinerea morală. Ceea ce ne bucura cel mai mult era prezenţa Domniei sale cu întreaga-i echipă de prieteni, scriitori din Suceava, din cealaltă Bucovină ruptă în două,   la manifestările organizate în Casa Mare a Limbii Române la „Zorile Bucovinei”, fapt pentru care i-am rămas recunoscători şi-i vom păstra mereu vie amintirea.

Dragă Mitică, ai rămas în inimile noastre o scumpă şi dragă amintire!

Jurnaliştii de la „Zorile Bucovinei”,  

redactorul-şef NICOLAE TOMA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: