Dobânzi de peste 62 de milioane de euro, plătite, din 2005, la creditul pentru „Suceava – Utilităţi şi mediu”   

Până la sfârşitul anului trecut, în cadrul proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” s-au rambursat 21 de  rate de capital, soldul creditului fiind de 42,09 de milioane de euro, se arată în Raportul privind activitatea preşedintelui Consiliului Judeţean în anul 2020, conform căruia în intervalul 2005-2020 către creditor s-a achitat o sumă de 106,753 de milioane de euro. În acest din urmă total, 44,720 de milioane de euro reprezintă rate a câte 2,10 milioane de euro fiecare, la care se adaugă suma dobânzilor plătite, în valoare de 62,55 de milioane de euro. Potrivit sursei citate, prin OUG nr. 135 din 2020 s-a alocat suma de 11,77 de milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor determinate de achitarea debitelor restante la fondul de risc, pentru componenta de „termie”, cheltuieli aferente împrumutului extern contractat pentru realizarea obiectivelor din proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Totodată, în raport se subliniază că, prin Legea nr. 5 din 2020 a bugetului de stat, cu scopul achitării debitelor restante ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Suceava, reprezentând rate de capital şi dobânzi datorate la creditul din proiectul amintit, de la bugetul de stat s-au alocat 12,38 de milioane de lei.

Consiliul Judeţean Suceava administrează, în baza împuternicirilor date de 61 de unităţi administrativ-teritoriale asociate, împrumutul extern în valoare de 86,3 milioane de euro, contractat de la Deustche Bank AG Londra, transferat la Erste Group Bank Viena, în vederea  realizării obiectivelor de investiţii aferente proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Încă din 2016, Consiliul Judeţean a făcut demersuri pentru transferarea către Ministerul Finanţelor Publice a părţii neachitate din creditul aferent proiectului. La finele anului 2017, Daniel Cadariu, senator PNL de Suceava, depunea un proiect de lege privind preluarea, la acea dată, la datoria publică, a sumei de 17,26 milioane de euro, parte din împrumutul extern contractat de către CJ Suceava, în asociere cu  61 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: