Managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, despre tulpina E484K a SARS-CoV-2 depistată de USV la Suceava:

Nu sunt motive de panică

> Trebuie să fim corecţi şi să respectăm măsurile impuse. Este un virus cu care am învăţat să ne luptăm

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat la News Bucovina că presiunea pe spital este mult mai mică faţă de perioada de început a epidemiei cu noul coronavirus, pentru că medicii suceveni au învăţat cum să abordeze această patologie. El consideră că, în ceea ce priveşte tulpina E484K a SARS-CoV-2, depistată de USV la Suceava, nu sunt motive de panică.

Alexandru Calancea a arătat că la ATI, în ultimele zile, raportările sunt mai tot timpul „pe zero”, cu foarte puţine locuri libere.

„Ieri (luni – n.n.) aveam zero locuri, astăzi dimineaţă – un singur loc la ATI. Din toţi pacienţii care sunt în ATI nu toţi sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Cei mai mulţi dintre ei sunt cu mare necesar de oxigen, cu o ventilaţie non-invazivă, iar atunci, în orice moment când este un pacient intubat, facem schimbul în terapie şi ne organizăm astfel încât să putem ajuta fiecare pacient” a spus Calancea.

Este un virus cu care am învăţat să ne luptăm

El a menţionat că presiunea pe SJU Suceava este extrem de diminuată faţă de perioada anterioară, pentru că şi medicii suceveni au învăţat să lucreze în contextul Covid.

„Nu mai suntem atât de speriaţi, avem foarte multe date la îndemână, avem foarte multe exemple, avem foarte multe studii care ne-au învăţat cum să abordăm această patologie.  Într-adevăr, este o patologie grea, este o boală grea pentru anumiţi pacienţi, dar, în acelaşi timp, este un virus cu care am învăţat să ne luptăm şi de aceea, în momentul de faţă, presiunea este mult mai mică, deşi numărul pacienţilor se menţine între 140 şi 150” a declarat dr. Calancea.

Managerul SJU Suceava a precizat că medicii suceveni ştiu să trateze această boală chiar dacă nu au un „medicament minune”.

„Nu avem toate armele la îndemână, nu avem un medicament minune pe care să-l dăm şi să distrugem acest virus, dar am învăţat. Acest an ne-a învăţat, atât pe noi, ca medici, cât şi pe suceveni, astfel încât eu spun că am trimis la colţ, în ring, acest virus” a declarat Calancea.

El a spus că acum personalul medical se luptă cu acelaşi virus, chiar cu tulpini noi.

„Am discutat cu cei de la USV care, prin secvenţiere, au descoperit noua variantă, dar eu spun că nu sunt motive de panică. Trebuie să fim corecţi cu ceea ce este impus ca reguli de distanţare fizică şi purtarea măştii în continuare. Vaccinarea este un lucru foarte important, care trebuie să funcţioneze şi trebuie să înţelegem că este un lucru foarte important pentru a sfârşi această pandemie” a mai declarat dr. Alexandru Calancea.

El a şi evidenţiat că acum altfel arată curtea SJU Suceava.

„Nu mai este atâta frică, atâta teamă, atâta temere sau atâta neîncredere” a conchis managerul SJU Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: