80 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă

Pe 1 aprilie se comemorează Masacrul de la Fântâna Albă a mii de români.

Iată un citat direct de la supravieţuitori, care  trebuie să reverbereze în citire directă în cadrul Parlamentului României la 1 aprilie.

„La 1 aprilie 1941, câteva mii de români, chemaţi de dorul libertăţii, şi-au îndreptat paşii spre Fântâna Albă…

Dar pentru mulţi acest drum era fără întoarcere…

 Ucigaşii au aşteptat cu degetul pe trăgaci, până când mulţimea a ieşit la lizieră… Şi a început măcelul. Era un adevărat iad de la pământ până la cer. În ochii mei un flăcău voinic purtând tricolorul s-a prăbuşit într-un lac de sânge… În învălmăşeală m-am pierdut de fratele meu… Întregul câmp era o spaimă, oamenii cădeau ca frunzele de brumă… Soldaţii trăgeau fără întrerupere, cu precădere în grupurile compacte… Aproape inconştient am început să fug prin desiş. Moartea mă păştea la fiecare pas. Obosit peste măsură, rămâneam în urma celorlalţi fugari, rătăceam, ajungeam din nou la locul de unde pornisem… Vântul mi-a adus un bocet şoptit. Am pornit după el. Într-un pâlc de brazi câteva femei se tânguiau deasupra unei neveste care-şi dădea ultima suflare. Muribunda strângea la pieptul sângerând un băieţel de vreo doi anişori… O femeie a smuls copilaşul din braţele mamei care şi-a dat sufletul. Apoi toate au dispărut fără de urmă… Noaptea, grăbită, se aşeza peste copaci… Se auzeau încă împuşcături sporadice, la care tresăream ca muşcat de şarpe…

…Fără să avem o cifră exactă a celor ucişi sau deportaţi de regimul sovietic în 1940-1941, cercetătorii români ai problemei estimează că la Fântâna Albă, la 1 aprilie 1941, au fost împuşcaţi 1.500 de oameni, iar pe 13 iunie 1941 au fost ridicaţi pentru a fi deportaţi 13.000 etnici români – după unii cercetători, după alţii – 41.000.”

GABRIEL GHERASIM, SUA

Vezi: Marian Olaru. „Consideraţii preliminare despre demografie şi geopolitică pe teritoriul Bucovinei”, Analele Bucovinei. – Tomul VIII. – Partea I. – Bucureşti: Editura Academiei Române, 2001. – P. 179-181

„Românii din Bucovina. Convorbire cu Dr. Ion Popescu, Parlamentul Ucrainei” de Gabriel Gherasim

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: