Observatorul Astronomic trece de la Consiliul Judeţean Suceava înapoi în domeniul statului

> Guvernul urmează să-l transmită Universităţii Suceava

Consiliul Judeţean Suceava urmează să finalizeze, marţi, procedura prin care Observatorul Astronomic din Suceava, aflat acum în proprietatea judeţului şi în administrarea Universităţii din Suceava, să fie transferat Guvernului României, care să-l transmită în administrare Universităţii sucevene.

Un proiect de hotărâre urmează să fie discutat şi supus aprobării deliberativului judeţean în şedinţa de marţi, 30 martie.

În referatul de aprobare al proiectului de hotărâre, iniţiat de vicepreşedintele CJ Suceava, Cristinel Creţu, se arată că, printr-o adresă transmisă la sfârşitul lunii februarie, Guvernul României solicită transmiterea imobilului Observatorul Astronomic „Planetariu” – clădire şi teren aferent în suprafaţă de 1.335 mp, din domeniul public al judeţului Suceava în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare a imobilului către Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Observatorul Astronomic din Suceava a devenit proprietate publică a judeţului Suceava în 2007, printr-o hotărâre de guvern care a decis transmiterea unor bunuri mobile şi imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor în domeniul public al judeţului Suceava şi în administrarea Consiliului Judeţean Suceava, pentru Complexul Muzeal „Bucovina”.

În 2008, CJ Suceava a decis să transmită Observatorul Astronomic din administrarea Complexului Muzeal Bucovina în administrarea USV.

CJ Suceava arată că Observatorul Astronomic este administrat, de la data intrării în domeniul public al judeţului, de USV, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, pentru satisfacerea unor interese publice naţionale în domeniul educaţiei şi cercetării, considerând oportună reglementarea situaţiei juridice a acestui bun imobil prin trecerea lui din domeniul public al judeţului şi din administrarea USV în domeniul public al statului, ca efect fiind încetarea uzului şi interesului public judeţean şi declararea acestuia ca bun de interes naţional.

Hotărârea de guvern prin care s-a transferat Observatorul Astronomic în proprietatea CJ Suceava arăta explicit că acesta va fi administrat de Muzeul Bucovinei.

În 2014, Curtea Constituţională a României (CCR) a statuat că administraţiile publice locale nu pot transmite în administrare bunuri decât unor instituţii aflate în subordinea acestora şi ar fi trebuit ca CJ Suceava să-şi revizuiască poziţia încă după această decizie a CCR.

În aceste condiţii, Consiliul Judeţean Suceava a discutat în decembrie 2018 un proiect de hotărâre prin care Observatorul Astronomic să treacă în administrarea Muzeului Bucovinei, dar aceasta a fost respinsă. La vremea respectivă, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că va trebui găsită o soluţie corectă, respectiv emiterea unei noi hotărâri de guvern prin care Observatorul Astronomic să treacă în administrarea USV. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: