Explicaţii la Prefectura Suceava, privind retrimiterea de examinatori cercetaţi de DNA la proba de traseu:

Exista riscul de blocare a examenului

> Şeful serviciului, scms. Alexandru Duţuc, evită să spună dacă are încredere în ei

Lipsa de personal şi pericolul blocării examenului pentru obţinerea permisului auto sunt principalele cauze care au determinat autorităţile sucevene să trimită la proba de traseu examinatori care au fost arestaţi preventiv, fiind cercetaţi de procurorii anticorupţie în cazul „fabricii de permise” de la Suceava.

Prefectul de Suceava, Iulian Cimpoeşu, a spus, într-o conferinţă de presă, că principala lui preocupare este să pună cetăţeanul în centrul atenţiei, precizând că a primit foarte multe mesaje în care i se cerea deblocarea serviciului de permise auto şi înmatriculări.

El a spus că a discutat la Ministerul de Interne şi că s-a consultat şi cu subcomisarul Alexandru Duţuc, şeful serviciului, de asemenea cu cei doi subprefecţi şi că nu a fost găsită o variantă mai bună.

Prefectul a mai spus că a fost acuzat că a luat această decizie deşi a fost coordonator al campaniei USR „Fără penali în funcţii publice”, precizând că respectiva campanie face referire doar la persoanele condamnate definitiv.

Cimpoeşu a subliniat că nu-i place situaţia pe care a preluat-o la începutul mandatului, precizând că respectivii angajaţi erau deja reveniţi la serviciu, ei „fiind distribuiţi în posturi de care nu este mare nevoie în acest moment”.

Prefectul a mai spus că în acest caz se poate vorbi şi de vina candidaţilor, pentru că legea sancţionează şi mituitorul, şi mituitul.

Şeful Serviciului de Permise Auto şi Înmatriculări, scms Alexandru Duţuc, a spus că cei trei examinatori care au intrat de luni în activitatea de examinare la proba de traseu nu au restricţii în desfăşurarea activităţii.

El a explicat că, în weekend, ca urmare a suplimentării numărului de examinatori au fost reprogramaţi 750 de candidaţi pentru categoria B şi 164 pentru categoriile C, D şi E şi că s-a redus cu 11 zile diferenţa pentru cei cu categoria B şi cu o lună pentru celelalte categorii.

Potrivit lui Duţuc, timpul de aşteptare între examinarea teoretică şi cea practică s-a redus la două luni, el considerând că este un interval de timp rezonabil, dar nu ideal.

Şeful serviciului a spus că „măsura nepopulară” care s-a impus a fost luată pentru a se evita blocarea activităţii de examinare; dacă distanţa între proba teoretică şi cea practică depăşeşte şase luni, se reia din nou tot examenul.

Duţuc a menţionat că din cele 11 posturi de la acest serviciu unul este vacant, un altul este ocupat de un coleg în concediu medical care a cerut să fie pensionat pe caz de boală, iar ceilalţi nouă sunt cercetaţi de DNA Suceava, unul în arest preventiv, iar ceilalţi sub control judiciar.

Posturile se vor vacanta doar dacă respectivii vor fi condamnaţi definitiv.

Scms Alexandru Duţuc a evitat să spună dacă are încredere în aceşti examinatori.

„Dacă mă întrebaţi de încredere pot să vă spun că în această meserie, de poliţist, nu prea lucrăm cu încredere, lucrăm cu fapte concrete. Bineînţeles că este această prezumţie de nevinovăţie care trebuie luată în calcul, dar nu prea punem accent pe partea de încredere sau pe partea de afirmaţii. Încercăm să lucrăm cu probe şi cu date concrete” a spus subcomisarul de poliţie.

Duţuc a menţionat că va vizualiza, prin sondaj, înregistrările video ale probelor de traseu.

El nu a putut spune dacă examinatorii care sunt acuzaţi de corupţie pentru permise auto ar fi contribuit, prin faptele lor, şi la numărul mare de accidente rutiere de pe şoselele din judeţ, „pentru că ar trebui alte instituţii să o facă”.

Duţuc a mai spus că a luat în calcul ca aceşti examinatori să fie detaşaţi în alte judeţe, de unde să vină alţi examinatori la schimb. Dar nu se poate pentru că, fiind sub control judiciar, nu li se permite să părăsească judeţul.

El a mai declarat că situaţia va dura câţiva ani, până când se va soluţiona dosarul în instanţă.

„Din păcate, până când se va soluţiona dosarul în instanţă, situaţia acestui serviciu va fi de această natură. Oricine se va afla la comanda acestui serviciu va trebui să improvizeze foarte mult din cauza incertitudinilor privind situaţia personalului” a spus Duţuc.

Întrebat dacă Radu Obreja va reveni la comanda serviciului după ce îi va înceta arestul, Alexandru Duţuc a răspuns că acesta este ofiţer în cadrul serviciului, cu funcţie de execuţie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: