Potrivit preşedintelui CJ Gheorghe Flutur

Reabilitarea Palatului Administrativ afectat de incendiu trebuie să fie o lucrare trainică

> Guvernul va aloca fondurile necesare

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a vizionat, vineri, clădirea Palatului Administrativ din Suceava care a fost afectată sâmbăta trecută de un puternic incendiu şi a anunţat că ministrul este total deschis spre a aloca fonduri în procedură de urgenţă pentru reabilitarea clădirii.

„Am făcut un tur al Palatului Administrativ. Am prezentat o documentaţie pentru CNI. Ministrul este total deschis pentru a ne aloca fonduri în procedură urgenţă pentru Palatul Administrativ, ca să începem refacerea” a precizat Flutur.

El a arătat că, începând de sâmbăta trecută, s-a efectuat mutarea documentelor şi aparaturii în şapte locaţii şi că a fost încheiat contract cu o firmă care să construiască şarpanta provizorie, pentru a ocroti clădirea de intemperii.

„Am făcut o scanare 3D a tuturor birourilor din Palatul Administrativ, pentru a avea  un început în proiectarea a ceea ce avem de făcut în perioada care urmează. Am luat măsuri de securizare împreună cu ISU. Aseară (joi – n.red.) s-a încheiat evaluarea cantitativă a pagubelor.  Acum suntem în măsură să depunem la CNI documentaţia care ne este cerută” a spus Flutur.

El a menţionat că 26 martie este termenul până la care se va face expertiza tehnică pentru Palatul Administrativ.

„Intrăm în linie dreaptă pentru refacerea acestei construcţii” a spus preşedintele CJ Suceava.

El a menţionat că a convocat luni, la ora 10, o primă echipă de specialişti pentru a se stabili tema de proiectare, documentaţie care va trebui depusă la dosar, la discuţii fiind invitaţi reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor, Inspecţiei de Stat în Construcţii, dar şi ai altor structuri, care să vină cu idei şi soluţii. „Vom avea o primă consultare. Nu ne oprim aici. Noi trebuie să respectăm ceea ce ne spun cei responsabili de monumentele istorice, cum e şi Palatul Administrativ. Vom respecta asta” a spus Flutur.

Întrebat dacă în proiect vor fi incluse şi sisteme moderne de protecţie la incendiu, el a arătat că, din punct de vedere funcţional, vor trebui să fie adoptate măsuri pentru a se evita orice riscuri pentru perioada care urmează.

În ceea ce priveşte paşii de parcurs, Flutur a spus că există o procedură care trebuie respectată. „Pentru şarpanta provizorie am avut o procedură rapidă, dar pentru Compania Naţională de Investiţii (CNI) sunt proceduri interne pe care le vom respecta, cu organizarea de licitaţii. Vrem să facem într-un termen foarte scurt studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi execuţia ca să putem vara asta să lucrăm” a menţionat preşedintele CJ Suceava.

El a precizat că ministrul Dezvoltării a asigurat că dacă documentele necesare la dosar vor fi trimise repede, se va introduce proiectul de hotărâre în şedinţa de guvern.

„E greu de spus când se estimează finalizarea lucrărilor, pentru că este necesară o evaluare tehnică. Este o clădire care are peste 100 de ani. Nu aş vrea să mă hazardez acum. Vrem să facem ceva trainic şi care să dureze pentru perioada următoare” a spus Gheorghe Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: