CJE Suceava a solicitat îmbunătăţirea condiţiilor de transport şcolar

 >  Aproape jumătate dintre elevii navetişti din judeţ se confruntă cu probleme legate de condiţiile de transport şi programul curselor

Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Suceava a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte problematica nerespectării normelor de siguranţă de către operatorii de transport judeţean şi cu privire la dezinteresul manifestat de instituţiile publice responsabile pentru rezolvarea problemelor elevilor navetişti, arată un comunicat de presă al CJE.

Semnalul vine ca urmare a accidentului din comuna Arbore, în care a fost implicat un microbuz ce transporta 18 elevi, toţi fiind răniţi. După cum am relatat anterior, deşi microbuzul avea 19 locuri, în certificatul de înmatriculare acesta figura cu doar 16 locuri, modificările nefiind omologate, iar scaunele nu erau prevăzute cu centuri de siguranţă, după cum au constatat reprezentanţii ISCTR. Pe lângă asta, CJE susţine că şoferul microbuzului nu avea atestat de competenţă profesională, acesta fiind expirat din anul 2018.

Astfel, sursa citată afirmă că nerespectarea normelor de siguranţă rutieră şi serviciile inadecvate prestate de operatorii privaţi de transport sunt resimţite de elevii navetişti din judeţul Suceava.

Ca atare, în urma unei consultări cu aproximativ 500 de respondenţi, 46,3% dintre ei se confruntă cu probleme referitoare la condiţiile de transport (supraaglomerare, condiţii insalubre, tratament discriminatoriu etc.), iar 44,4% declară că programul mijloacelor de transport nu este potrivit în raport cu orarul şcolar (microbuzele ajung după începerea programului şcolar, nu există o regularitate a orelor de plecare şi sosire etc.).

De asemenea, elevii suceveni anunţă că se confruntă şi cu probleme referitoare la eliberarea dovezilor fiscale de transport de către operatori, precum şi cu tentative de evaziune fiscală ale acestora.

Rafael Barac Bologa

CJE Suceava mai spune că, deşi au fost făcute numeroase sesizări către autorităţile publice abilitate, problema nu a fost rezolvată. În acest sens, CJE Suceava solicită în regim de urgenţă următoarele acţiuni:

> Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier să efectueze controale riguroase în ceea ce priveşte respectarea normelor de siguranţă rutieră de către toţi operatorii privaţi din judeţul Suceava;

> Consiliul Judeţean Suceava să ia act de sesizările trimise, atât din partea elevilor, cât şi din partea Consiliului Judeţean al Elevilor Suceava, şi să asigure publicarea licenţelor şi contractelor încheiate cu operatorii privaţi de transport persoane pe site-ul instituţiei, aceasta fiind o informaţie de interes public;

> Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava să efectueze controale pentru verificarea fiscalităţii activităţii operatorilor de transport de persoane în ce priveşte eliberarea biletelor şi abonamentelor de transport.

Nu putem lăsa la voia întâmplării evenimente ca cel de la Arbore

Totodată, CJE Suceava a lansat un apel la solidaritate către societatea civilă, pentru a semna o petiţie prin care solicită îmbunătăţirea condiţiilor de transport şcolar din judeţul Suceava şi respectarea legislaţiei de către instituţiile publice abilitate.

„Nu putem lăsa la voia întâmplării evenimente precum cel petrecut zilele trecute, în care 19 elevi au fost puşi în pericol din cauza nerespectării normelor de siguranţă privind transportul public de persoane. Accesul la educaţie şi siguranţa elevilor ar trebui să fie una dintre priorităţile zero ale autorităţilor locale şi de aceea solicităm verificări stricte în ceea ce priveşte condiţiile de transport şi mobilizarea instituţiilor abilitate pentru a rezolva problemele miilor de elevi navetişti din judeţul Suceava” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Suceava, Rafael Barac Bologa. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: