În premieră 

O tumoare pancreatică rară a fost diagnosticată de medicii diabetologi de la SJU Suceava

> Aceste tumori au o incidenţă de un caz la un milion de persoane

Echipa medicală a Secţiei Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice a diagnosticat un caz rar de tumoră pancreatică secretantă de insulină – insulinom. E primul caz raportat cu diagnostic complet finalizat la Suceava. Aceste tumori au o incidenţă de aproximativ un caz la 1.000.000 persoane/an. Echipa a fost formată din dr. Claudiu Cobuz, medic-şef, dr. Ramona Caziuc şi dr. Corina Lazăr.

Dr. Claudiu Cobuz a precizat pe 5 martie că pacienta de 71 ani, s-a aflat la a doua prezentare în spital, motivele internării fiind diagnosticul de „sindrom hipoglicemic”, cu crize de hipoglicemie, în special matinale şi nocturne, traduse prin transpiraţii profuze, tremurături, tulburări neuropsihice.

Evaluarea în cadrul Secţiei Diabet a fost completă: s-a montat un senzor de monitorizare glicemică continuă, s-a dozat secreţia de insulină endogenă, s-a efectuat profil glicemic extins.

Sursa citată precizează că pentru completarea diagnosticului s-a efectuat examen tomografic (CT) abdominal, la care medicul primar radiolog Olariu Ovidiu descrie o leziune sugestivă pentru insulinom, localizată la capul pancreasului.

Tratamentul a fost chirurgical, operaţia s-a efectuat de echipa condusă de dr. Cristian Bulat, de la Clinica IV Chirurgicală Spitalul Sf. Spiridon Iaşi. S-a identificat  pe faţa posterioară a capului pancreasului, spre marginea superioară, un nodul de 2 cm, încapsulat, de consistenţă dură, de culoare galben-cafenie, care s-a putut enuclea, cu prezervarea structurii pancreasului. Examenul histopatologic intraoperator a confirmat diagnosticul de insulinom. Evoluţia postoperatorie a fost favorabilă, urmată de dispariţia acuzelor subiective şi normalizarea glicemiei.

Insulinoamele sunt tumori pancreatice endocrine rare, dezvoltate din celulele  insulare, caracterizate prin hipersecreţie de insulină, autonom de sistemul de reglare a glicemiei. Tabloul clinic este dominat de simptomatologia neuropsihică, care poate conduce la erori diagnostice.

Aceste tumori au o incidenţă de aproximativ un caz la 1.000.000 persoane/an; astfel, mulţi medici au posibilitatea să diagnosticheze şi trateze doar unul sau doi pacienţi cu insulinoame de-a lungul întregii lor cariere, a spus dr. Claudiu Cobuz.

Potrivit lui, în ţară, cea mai mare statistică este cea a prof. I. Juvara, 55 observaţii până în 1984, la care se adaugă 16 cazuri publicate de Tr. Pătraşcu, de la aceeaşi clinică, în perioada 1985 – 2002.  Acelaşi autor apreciază că în literatura mondială sunt publicate sub 3.000 cazuri. În literatura străină, cea mai mare statistică de insulinoame benigne tratate chirurgical aparţine lui M. Rothmund, care adună 396 cazuri din 15 centre din lume, operate până în 1990.

Clinica insulinoamelor este determinată de hipoglicemie şi răspunsul la hipoglicemie. Caracteristic, simptomatologia apare când unul din prânzuri a fost frugal sau a lipsit, sau după un efort fizic susţinut. Criza poate să apară după somnul fiziologic, care uneori se poate continua cu o comă hipoglicemică. Există trei categorii de semne clinice legate de scăderea glicemiei: manifestări neuropsihice, simptome adrenergice şi digestive. Caracteristic insulinoamelor este preponderenţa manifestărilor neuropsihice. De regulă, debutul este tot printr-un sindrom neuropsihic, până la precizarea diagnosticului de insulinom trecând o perioadă variabilă, între 4 luni şi 10 ani.

Acest caz este primul raportat cu diagnostic complet finalizat de Secţia Diabet din cadrul Spitalului Judeţean Suceava. În ciuda rarităţii, medicii diabetologi suceveni au avut un mare index de suspiciune clinică şi aceasta deoarece simptomele sunt nespecifice, mimând dezordini de ordin neurologic sau psihiatric, a explicat dr. Claudiu Cobuz.

El a mai menţionat că, frecvent, se întâlnesc întârzieri, chiar şi de zeci de ani, în stabilirea diagnosticului de insulinom, dar acest lucru nu s-a întâmplat în acest caz. Diagnosticul topografic preoperator este dificil de realizat datorită dimensiunilor tumorale mici. Managementul corect, pre şi postoperator, al pacienţilor cu insulinom presupune o muncă în cadrul unei echipe medicale complexe, în care, alături de chirurg, rolul-cheie îl au medicii diabetologi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: