Imagini greu de închipuit, într-o locuinţă din comuna Muşeniţa

O femeie locuia în condiţii insalubre alături de 15 câini şi 3 pisici

> Animalele erau închise într-o cameră cu ferestre bătute în cuie

17 animale bolnave şi subnutrite au fost salvate dintr-o locuinţă din satul Bănceşti, comuna Muşeniţa. Animalele erau ţinute închise în casă, iar într-o anexă au fost descoperite mai multe cadavre. Tot acolo locuia şi proprietara, în vârstă de de 64 ani.

„Toţi câinii stăteau închişi într-o cameră. Ferestrele erau bătute în cuie. În acea cameră trăiau, dormeau, mâncau, se înmulţeau. Nu, nu ieşeau niciodată afară, după spusele femeii, de teamă să nu-i piardă. Două sau trei femele cu lactaţie, însă fără pui, toţi au murit. Altele, (…) gestante. Absolut toţi câinii cu demodex şi râie, la fel şi pisicile. Într-o anexă zăceau cadavrele” au descris locuinţa membrii Asociaţiei „Casa lui Patrocle”.

Faptele au devenit cunoscute datorită unei petiţii scrise de o localnică. Ele au fost confirmate şi de ancheta Poliţiei. Locuinţa a fost verificată la data de 3 martie de poliţişti, alături de inspectorul din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare Suceava, de reprezentanţii Asociaţiei „Casa lui Patrocle” şi de un reprezentant din cadrul Primăriei Muşeniţa. Concluzia a fost că femeia locuia şi în condiţii improprii, deţinând în aceleaşi condiţii mai mulţi câini şi pisici.

Proprietara a declarat că este depăşită de situaţie, nemaiavând spaţiu pentru adăpostirea animalelor şi resurse financiare pentru a le asigura hrana, ea fiind de acord cu predarea animalelor către Asociaţia „Casa lui Patrocle”. Totodată, femeia a fost amendată de DSV Suceava, Circumscripţia Siret.

Astfel, au fost preluaţi 15 câini şi 3 pisici. Animalele sunt subnutrite şi au nevoie de îngrijiri veterinare.

La rândul său, Asociaţia „Casa lui Patrocle” a atras atenţia nu doar cu privire la animalele salvate, ci şi cu privire la condiţiile în care locuieşte proprietara locuinţei.

„Dincolo de povestea animalelor salvate, ne şochează povestea acestei femei care are nevoie de ajutor. Această femeie nu trăieşte izolată în munţi, nu este vreo pustnică, ci-şi duce existenţa în mijlocul unei comunităţi. O comunitate în care există un primar şi un serviciu de asistenţă socială” se arată în mesajul asociaţiei.

Sursa citată susţine că femeia nu trebuie blamată, ci ajutată, pentru că „intenţiile ei au fost dintre cele mai bune, doar că nu a ştiut cum să ajute aceste animale”.

„O femeie singură şi vulnerabilă, cel mai probabil cu discernământ diminuat, care trăieşte în condiţii inumane, într-un focar de infecţie care ameninţă toată comunitatea. Nu intră în atribuţiunile noastre, nu ne depăşim graniţele competenţei, nici pe cele ale bunului-simţ, însă există sute şi mii de asistaţi sociali care trăiesc din fondurile alocate ajutoarelor sociale, indivizi tineri şi în putere – iar când trebuie să ajutăm oameni cu adevărat aflaţi în nevoie, oameni care nu ştiu cum să-şi poarte singuri de grijă – sistemul spune (uneori) pas” a transmis Asociaţia „Casa lui Patrocle”. (N.B.; Foto: Asociaţia „Casa lui Patrocle”)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: