Colocviile Putnei, ediţia a XXV-a

Cu binecuvântarea Înalt-preasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a XXV-a ediţie a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei” va avea loc joi, 4 martie. Simpozionul este organizat de Centrul de Cercetare şi Documentare „Ştefan cel Mare” al Mănăstirii Putna. Comunicările se vor desfăşura online, iar coordonarea va fi făcută din Sala de conferinţe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna.

Cercetătorii care vor prezenta comunicări sunt: Ovidiu Cristea (Bucureşti), Ştefan S. Gorovei (Iaşi), Voica Maria Puşcaşu (Bucureşti), Adrian Andrei Rusu (Cluj-Napoca), Maria Magdalena Székely (Iaşi), Emanuela Cernea (Bucureşti), Ioan-Augustin Guriţă (Iaşi), Mihai Anatolii Ciobanu (Chişinău), Eduard Rusu (Iaşi), stavrofora Maria Magdalena Gherghină, stareţa Mănăstirii Dragomirna, protos. Dosoftei Dijmărescu, ierom. Iustin Taban, ierod. Timotei Tiron şi ierod. Avraam Bugu de la Mănăstirea Putna.

Temele abordate vizează istoria lui Ştefan cel Mare, diferite obiecte din patrimoniul Mănăstirii Putna aflate în ţară sau ajunse în străinătate, relaţia mănăstirii cu românii din Transilvania, Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a avut loc la Putna în 15 august 1871 şi de la care se împlinesc în acest an 150 de ani, istoria muzicii bisericeşti în perioada de început şi în secolul al XVII-lea în Moldova, istoria Mănăstirii Dragomirna în perioada ocupaţiei austriece, arhiva de documente a Mănăstirii Putna, un epitaf de la Ştefan Tomşa al II-lea, ctitorul Mănăstirii Solca, mănăstire redeschisă în aceste zile după închiderea ei de către Imperiul Habsburgic în 1785.

Desfăşurarea online a colocviului se face pe platforma Zoom.

Lucrările pot fi urmărite direct folosind adresa de mai jos sau introducând manual ID-ul şi parola.

Link acces direct:

https://us02web.zoom.us/j/87245411096?p-wd=c2xRVUZLS2tl-SDV6dmcvcmtyckpZQT09

Acces manual prin platforma Zoom:

ID eveniment: 872 4541 1096

Parola: cp25

Deschiderea este prevăzută de la ora 9, urmând ca şedinţa de dimineaţă să se desfăşoare în intervalul orar 9.15 – 13.35. Şedinţa de după-amiază e programată în intervalul orar 16 – 20.20. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: