În dosarul împotriva fostei conduceri a Spitalului Judeţean Suceava

Schimbare de încadrare juridică

> Ca urmare a nerespectării măsurilor de limitare a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, consecinţa a fost vătămarea corporală a trei pacienţi precum şi decesul altor 28 de pacienţi > Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor şi a stabilirii răspunderii penale

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat, vineri, schimbarea încadrării juridice pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor în cazul fostei conduceri a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

Astfel, dacă iniţial procurorii anunţau că în urma neluării măsurilor dispuse la nivel central pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 a murit o persoană, acum transmit că membrii fostei conduceri a SJU Suceava sunt acuzaţi de moartea a 28 de persoane şi vătămarea altor trei.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava arată că, în urma schimbării de încadrare juridică, în sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 şi alin. 5 Cod penal, constând în aceea că, în intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23.03 – 2.04.2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale – respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale – nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2 (rapor-tat la atribuţiile fiecăruia) după cum urmează: > măsuri dispuse prin Legea nr. 95/2006; > măsuri dispuse prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 730/2018; > măsuri dispuse prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1628/2007; > măsuri dispuse prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1101/2016, > măsuri dispuse prin Ordinul Comandantului Acţiunii, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 74525 din 18.03.2020; > măsuri dispuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin metodologii şi alte documente similare, publicate pe site-ul oficial al instituţiei, www.insp.ro.

Iar nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei Covid-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie Covid-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ. Consecinţa directă a răspândirii infecţiei Covid-19, ca urmare a nerespectării măsurilor, a fost vătămarea corporală a trei pacienţi, precum şi decesul altor 28 de pacienţi.

În prezent, cauza este instrumentată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Parchetul Tribunalului Suceava a anunţat că cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

„În prezent, în cauză se administrează toate mijloacele de probă necesare şi posibile, în raport cu garanţiile procedurale instituite de legislaţia procesual penală şi legislaţia europeană în materia drepturilor omului şi principiul aflării adevărului, cu luarea în considerare a limitărilor impuse de necesitatea respectării tuturor măsurilor de prevenire instituite de autorităţi pentru a elimina riscul răspândirii infecţiei provocate de virusul SARS-CoV-2” se arată în comunicat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: