Doctorul Andrei Manta dezminte că la Rădăuţi s-au vaccinat oameni peste rând

Doctorul Andrei Manta, coordonatorul centrului de vaccinare din Rădăuţi, dezminte, după amenda de 5.000 de lei, că la centru s-au vaccinat oameni peste rând. Medicul confirmă că după amendă a aruncat dozele de vaccin rămase, a transmis Mediafax.

Întrebat, joi seară, la Digi24, cum explică faptul că a aruncat dozele de vaccin pe care le mai avea, Andrei Manta a răspuns: „Au intervenit frustrări pentru că am primit acea amendă şi pentru că nu am reuşit să îmi fac datoria civică morală faţă de vaccinarea populaţiei”.

„Aveam doi programaţi la poarta spitalului şi restul veniseră cu programări din alte zile, care nu au putut veni să se vaccineze când au fost programaţi. Aveam mai multe variante: puteam să le fac doar celor programaţi vaccinul şi restul dozelor să îl casez, puteam să îi amân pe toţi pe altă zi – lucru care ar fi însemnat din nou o ilegalitate, cu ghilimelele de rigoare, pentru că toţi pacienţii care se programează în ziua respectivă şi vin în altă zi sunt consideraţi a fi neprogramaţi – sau puteam să fac dozele de vaccin, deci 6 doze de vaccin, la cei programaţi şi la alţii dintre cei care aşteptau. Era final de program, mai erau şapte pacienţi afară, şi datorită lucrurilor care mi s-au întâmplat am distrus vaccinurile” a declarat medicul.

Întrebat ce le-a spus oamenilor, Andrei Manta a răspuns că i-a îndemnat să vină în altă zi sau să se programeze pe platformă: „Asta am făcut, pentru că asta mi s-a imputat”.

În opinia medicului, lucrurile se pot rezolva la nivel de instituţii: „Să ajungem la un consens, inclusiv Ministerul Sănătăţii, să încercăm să înţelegem că din 10 pacienţi care vin la vaccinare mulţi nu pot să stea la rând, pentru că la fluxul de pacienţi pe acele ore pe care le petrecem în centrul de vaccinare nu au cum să rămână atât de mult timp acolo, pot avea programare la medic, serviciu şi de multe ori ne întreabă ce fac cu ei pentru că nu mai pot să rămână. Noi le spunem să vină a doua zi”.

Când a fost întrebat despre reproşul potrivit căruia a vaccinat 563 de oameni în afara rândului, medicul a spus: „Dezmint. Sunt pacienţi care au fost programaţi cu zile în urmă şi nu au putut veni, sunt pacienţi din spital care s-au răzgândit din etapa întâi, atunci nu au dorit să se vaccineze şi au venit acum, în etapa a doua, sunt pacienţi pe care i-am vaccinat ca să nu aruncăm din doze”.

Medicul a negat inclusiv faptul că a făcut un fel de mobilizare în comunitate, chemând oamenii să se vaccineze.

În ce priveşte acţiunile viitoare, Andrei Manta a declarat că merge mai departe şi aşteaptă ca autorităţile „să recurgă la măsuri de mai bună coordonare între instituţii, pentru că de multe ori am observat foarte multe scăpări. Ca exemplu, avem lista nominală de pacienţi trimisă de DSP azi dimineaţă şi avem pacienţi care fac dovada programării şi prezintă acea dovadă, dar nu se regăsesc pe liste”.

Peste 560 de persoane s-ar fi vaccinat împotriva Covid-19 la centrul de vaccinare de la Spitalul Municipal Rădăuţi, deşi erau eligibile pentru etapa a treia. În urma unui control făcut la cererea Ministerului Sănătăţii, medicul coordonator a fost amendat cu 5.000 de lei.

„La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicaţia Rovaccinare pe baza CNP-ului şi nici în listele de pacienţi programaţi pentru ziua în curs. Listele cu pacienţi pentru ziua în curs erau trimise pe WhatsApp de medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului şi redirecţionate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienţilor programaţi. În centrul de vaccinare, pacienţii au fost primiţi în baza programărilor printate sau a mesajelor SMS, iar în cazul pacienţilor programaţi de medicul de familie, pe baza declaraţiei acestora” arăta Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă transmis joi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: