Anul trecut

Zece persoane şi-au pierdut viaţa intoxicate cu monoxid de carbon

> În 2021, deja s-au înregistrat patru victime

13 cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon au fost înregistrate anul trecut în aria de activitate a companiei Delgaz Grid În urma acestora, 10 persoane au murit, iar alte 22 au fost la un pas de a-şi pierde viaţa.

Incidentele s-au produs în judeţele Sibiu, Mureş, Maramureş, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin şi Harghita şi au avut ca numitor comun nerespectarea unor reguli minime în utilizarea surselor de încălzire.

Din păcate, o situaţie similară este consemnată la începutul acestui an, până în prezent fiind înregistrate trei cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon în judeţele Arad, Mureş şi Sibiu, din care au rezultat patru victime.

Folosirea aragazului pentru încălzirea locuinţei, racordurile neetanşe la sistemul de evacuare a gazelor arse al centralelor termice şi al sobelor, coşuri de fum colmatate sau defecţiuni la sobe (plite crăpate, sobe de teracotă neetanşe) sunt principalele cauze ale intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.

„Pierderea unor persoane dragi provoacă multă durere şi este regretabil că oamenii continuă să facă greşeli care duc la astfel de tragedii. Acestea pot fi evitate cu uşurinţă, dacă pregătirea pentru sezonul rece se face corespunzător, apelând la specialişti. Vorbim, în mod special, de verificarea şi remedierea defecţiunilor care apar la aparatele de încălzire, la coşurile de fum şi la canalele de evacuare a gazelor arse” afirmă Petre Stoian, director general adjunct al Delgaz Grid.

Pe fondul diferitelor defecţiuni la aparatele de încălzire sau la cele de evacuare a gazelor arse, monoxidul de carbon – un gaz asfixiant, foarte toxic – se acumulează în încăpere şi duce la intoxicarea persoanelor. Fiind fără culoare şi fără miros, este greu de depistat, dar există câteva simptome care ne pot da indicii cu privire la o posibilă intoxicaţie cu monoxid de carbon, respectiv senzaţia de greaţă, cea de ameţeală şi durerile de cap. De aceea, în cazul în care avem suspiciuni cu privire la o posibilă intoxicaţie cu monoxid de carbon, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă. De multe ori, însă, intoxicaţia intervine în timpul nopţii, când durata expunerii este mai mare şi din acest motiv şansele de supravieţuire pentru cei care au inhalat monoxid de carbon sunt minime.

De aceea, preferabil este să nu ajungem în situaţii extreme şi să apelăm la specialişti pentru verificarea aparatelor de încălzire şi a canalelor de evacuare a gazelor arse.

Pentru siguranţa consumatorilor, Delgaz Grid recomandă

Cei care locuiesc la casă trebuie să verifice coşurile de fum şi hornurile. Acestea trebuie curăţate de cel puţin două ori pe an, obligatoriu o dată înainte de începerea sezonului rece, numai de către persoane autorizate. Totodată, trebuie să fie verificate şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă prezintă neetanşeităţi. La fel de importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate.

Cei care locuiesc în blocuri de locuinţe trebuie să se asigure că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate maşini de gătit de tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi să verifice dacă aceste goluri nu sunt obturate, iar în cazul în care se observă probleme, să fie remediate cu specialişti autorizaţi.

Nu trebuie să uităm de aragazuri, care trebuie supravegheate în timp ce preparăm hrana, existând riscul ca flacăra să se stingă, provocând în acest fel acumulări de gaze. De asemenea, aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei.

Să nu lăsăm copiii nesupravegheaţi în încăperi în care sunt aparate de încălzire sau de preparare a hranei în funcţiune.

O importanţă deosebită o reprezintă aportul de oxigen necesar arderii gazelor naturale, întrucât prin arderea gazelor se consumă oxigen din încăperile unde există amplasate aparate de încălzire sau de preparare a hranei. Din acest motiv, încăperile în care sunt amplasate aparate consumatoare de combustibili gazoşi şi care nu au prevăzut orificiu pentru accesul aerului necesar arderii, trebuie aerisite periodic.

Recomandarea este să avem în locuinţe montate detectoare de monoxid de carbon, care emit semnale sonore şi ne avertizează cu privire la eventuale riscuri legate de intoxicaţiile cu monoxid de carbon. Detectoarele de monoxid de carbon nu trebuie confundate cu detectoarele automate de gaze naturale. Acestea din urmă au rolul de a sesiza eventuale concentraţii de gaze naturale în interiorul clădirilor, ca urmare a scăpărilor de gaze din sistemele de alimentare cu gaze naturale, de a avertiza sonor prezenţa concentraţiilor de gaze şi de a întrerupe automat alimentarea cu gaze naturale pe instalaţiile interioare.

Este obligatoriu să avem montate detectoare automate de gaze naturale în încăperile în care există aparate care funcţionează cu gaze naturale, în cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.). (Comunicat de presă)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI