USV a sancţionat 113 studenţi care au plagiat

>Măsura urmăreşte combaterea tentativelor de însuşire şi prezentare de referate, rapoarte şi lucrări care conţin un procent semnificativ de similitudini cu surse deja publicate >USV a introdus cursuri obligatorii de etică şi integritate academică la masterat şi doctorat, precum şi module de deontologie profesională la mai multe programe de licenţă

 Consiliului de Administraţie la Universității „Ştefan cel Mare” Suceava a analizat, în şedinţa din 19 ianuarie a.c., modul în care membrii comunităţii academice respectă normele Codului de etică şi deontologie profesională. Astfel, în urma propunerilor venite de la consiliile facultăţilor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, constatând că încă există tentative de însuşire a unor texte de pe internet şi de prezentare a unor referate, rapoarte, lucrări care conţin un procent semnificativ de similitudini cu surse publicate deja, CA al USV a decis sancţionarea cu avertisment scris a 113 studenţi, conform prevederilor Regulamentului cadru privind activitatea profesională a studenţilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii „Ştefan cel Mare”, în termen de 3 zile lucrătoare de la momentul notificării, studenţii care au fost sancţionaţi au dreptul să depună eventuale contestaţii la secretariatul facultăţilor de care aparţin.

„Suntem convinşi că, pe lângă numeroasele măsuri adoptate de conducerea USV în vederea stimulării şi premierii performanţei didactice şi ştiinţifice, propunerile facultăţilor şi hotărârea Consiliului de Administraţie vor contribui la creşterea responsabilităţii în rândul studenţilor şi la sporirea calităţii actului educaţional” se subliniază în comunicat.

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava se numără printre primele instituţii de învăţământ superior din România care a achiziţionat şi utilizează de un deceniu un program informatic de depistare a similitudinilor în lucrările elaborate în cadrul USV sau în afara acesteia. Softul este folosit de cadrele didactice pentru verificarea tuturor lucrărilor de licenţă, disertaţie şi doctorat, precum şi a unor referate sau diverse lucrări scrise de studenţi pe parcursul anului universitar. Pe de altă parte, USV subliniază că acordă o importanţă deosebită instruirii studenţilor pe parcursul studiilor în vederea respectării dreptului de proprietate intelectuală şi a normelor de integritate academică, considerând importantă înţelegerea şi asumarea acestor norme etice de către studenţi şi nu doar depistarea abaterilor la finalizarea studiilor. În acest sens, se desfăşoară cursuri obligatorii de etică şi integritate academică, introduse printr-un ordin al Ministrului Educaţiei din 2018, pentru toate programele de masterat şi doctorat, precum şi cursuri sau module de etică şi deontologie profesională la multe dintre programele de licenţă. Desfăşurarea unor campanii de informare publică cu privire la măsurile luare în acest sens reprezintă, de asemenea, o modalitate de creştere a nivelului de conştientizare a acestor probleme, în rândul tinerilor.

„Totuşi, în pofida faptului că există un cadru instituţional care să susţină şi să stimuleze integritatea academică, în ciuda desfăşurării campaniilor de informare derulate inclusiv la nivel naţional, apar unele cazuri în care studenţii ignoră normele de întocmire a textelor solicitate de profesori pentru evaluarea pe parcurs sau semestrială” a precizat USV.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: