Un punct de vedere

Azi furi un ou, mâine (poţi să devii) un bou

 Şi cum să nu fie aşa, când pofta vine… furând. Am văzut, zilele acestea, pe cineva cu două cărţi sub braţ şi, din curiozitate, l-am întrebat de preţ, ştiind că e cam prohibitiv de multă vreme. Răspunsul fericitului posesor al comorii tipărite m-a uluit: 96 de lei. Şi atunci mi-am zis că singura hoţie pe care aş putea, totuşi, s-o admit, ar fi aceea când l-aş vedea pe cineva îndrăgostit de literatură că subtilizează nu o sticlă de votcă, ci o carte. Nimic nu se poate compara cu „zăbava cetitului” într-un spaţiu silenţios în care imaginaţia prinde aripi, mintea devine un receptacul pentru lumina cunoaşterii, iar sufletul gustă pe îndelete aromele textului, încărcându-se cu energie pozitivă, o experienţă benefică trăită, se pare, de tot mai puţini absolvenţi ai unei şcolarităţi repezite. Vă aduceţi aminte de ceea ce spunea David Creangă din Pipirig ginerelui humuleştean Ştefan a Petrei Ciubotariul când vine vorba să investească nişte „sorocoveţi” în şcolarizarea lui Nică? De n-ar fi ştiut să citească, de mult ar fi înnebunit. Ce pledoarie uriaşă pentru lectură, pentru aplecarea asupra cărţilor ziditoare! Cuvintele bătrânului ar trebui să acţioneze în veac precum un bisturiu asupra conştiinţei oricui. Dacă Dumnezeu, în atotputernicia Sa, a zidit lumea, şi omul, înzestrat cu „talanţii” creaţiei, e dator să-şi subordoneze libertatea voinţei Pantocratorului şi să scoată la lumină un univers ziditor de suflete, căci „vai omului aceluia prin care vine sminteala”. (Matei 18, 7) Iar tarabele sunt pline de mârşăvenii smintitoare care cică se lăfăiesc acolo prevalându-se de draga noastră libertate, câştigată cu sânge în acel Decembrie fierbinte al tinerilor, deturnat, spre a lor cocoţare, de „dăştepţii” nomenclaturişti. Ce fel de libertate este aceea când pagina siluit-tipărită îi pune dinainte cititorului prăjiturica subjugării sufletului şi trupului faţă de tot felul de patimi, anulându-i postura de persoană şi aruncându-l în cea de individ determinat să-şi piardă busola existenţei sale? În felul acesta, aşa-zişii autori devin hoţi de conştiinţe, pervertindu-le şi aruncându-le în vârtejul ameţitor al clipei mefistofelice… Se săvârşeşte, în mod abuziv, o deconstrucţie a omului, deposedat fiind de esenţa sa spiritual-duhovnicească printr-o agresiune a cuvântului detronat şi silit să coboare la starea de vorbă. Falsificatorii aceştia ar trebui condamnaţi cu cea mai mare asprime!

 A apărut, în domeniul respectiv, şi o categorie de hoţi mai speciali. Sunt pretinşii oameni de cultură/ ştiinţă, râvnitori la titluri academice şi râmători în lucrările altora. Vechiul dosar de cadre de pe vremea furtişagului multilateral-dezvoltat, propulsând (semi)nulităţi la catedre universitare, a fost înlocuit, în unele cazuri, cu furtul a zeci şi chiar sute de pagini dintr-o carte muncită cu sudoare. Sunt dragii noştri copişti (nobila ocupaţie de altădată!) extrem de harnici care trec puntea purtând în desagă nu numai pe cornilă, ci şi texte întregi, cu tot cu punct şi virgulă, „uitând” să aşeze, la locul lor, cuvenitele semne ale citării. Şi numai să-i vezi ce făloşi sunt, să nu le ajungi cu prăjina (pardon, e prea mică măsura!) la nasul lor de doctori în ştiinţe, beneficiind de o oarecare neatenţie (de n-o fi chiar complicitate) a membrilor unor comisii. Îmi spunea un prestigios universitar: „Domnule, îmi e jenă câteodată, în situaţia actuală, să spun că mi-am luat doctoratul…”. Şi iată cum clipa satanică a înşelăciunii capătă aspecte de poleială a unor indivizi găunoşi, care, cândva, pesemne că au început-o cu un ou, că, de-ar fi fost oul opărit, ar fi suflat cu responsabilitate şi în ciorba lucrării lor, folosindu-se de ghilimele şi citate. Acolo, însă, unde nu-i moralitate şi nici cultură solidă, individul îşi încordează muşchii (e tot ce are!) şi palmează gândirea altora în propriul beneficiu şi-apoi să vezi cum dă cu coarnele în dreapta şi în stânga.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: