De azi, pe rând, se deschid şi centrele comunitare de vaccinare anti-Covid-19

Vaccinările împotriva Covid-19 încep de astăzi, în şase spitale din judeţ, ulterior urmând a se deschide şi centrele amenajate de primării, a anunţat, vineri, Prefectura Suceava, reamintind că de la 15 ianuarie a început etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

În acest context s-a subliniat că imunizarea propriu-zisă a persoanelor care se încadrează în această a doua fază începe azi, 18 ianuarie, duminică, 17 ianuarie, fiind programat rapelul pentru cadrele medicale care s-au vaccinat la Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava în data de 27 decembrie 2020.

Prefectura a reamintit că, iniţial, vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc: vârstnicii din centrele rezidenţiale, adulţii de peste 65 de ani, adulţii care suferă de boli cronice şi persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale.

În categoria persoanelor adulte din centrele rezidenţiale (în judeţ sunt peste 2200 de beneficiari şi peste 1500 de angajaţi), vaccinarea se va realiza de echipe mobile dedicate acestei activităţi.

În categoria persoanelor cunoscute cu boli cronice se încadrează oricare persoană, indiferent de vârstă, care suferă de una dintre următoarele afecţiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecţiuni cardio-vasculare, afecţiuni renale, afecţiuni oncologice, afecţiuni pulmonare, afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecţiuni hepatice moderate/severe, afecţiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA).

Prefectura Suceava a reamintit că persoanele respective se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscrise. În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalităţi:

> prin call center unic: 021.4144425; > prin call center pus la dispoziţie de DSP Suceava: 021.4144430; > prin intermediul oricărui alt medic de familie; > prin structurile de asistenţă socială de la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva Covid utilizând oricare dintre următoarele modalităţi: > individual, prin intermediul platformei (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login); > prin contul unui aparţinător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); > prin call center 021.41.44.425 sau 021.4144430; > prin intermediul medicilor de familie; > prin structurile de asistenţă socială de la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).

Persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale vor fi programate în baza propunerilor făcute de angajator.

Persoanele eligibile se pot programa pentru vaccinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate.

Şase centre operaţionale pentru prima etapă şi cele următoare

La nivelul judeţului, în prima fază vor fi operaţionale 6 centre de vaccinare amenajate în cadrul spitalelor care asigură mai multe fluxuri de vaccinare, respectiv:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, Spitalul Municipal Rădăuţi, Spitalul Municipal Fălticeni. Spitalul Orăşenesc Câmpulung Moldovenesc, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, Spitalul de Boli Cronice Siret.

 „Facem menţiunea că cele 6 centre de vaccinare menţionate anterior vor deservi procesul de vaccinare atât pentru finalizarea etapei I din Strategia Naţională de Vaccinare, inclusiv administrarea dozelor de rapel, cât şi pentru etapele următoare. Din raţiuni logistice, centrul de vaccinare de la Spitalul Municipal Vatra Dornei îşi va încheia activitatea după finalizarea etapei I de vaccinare, însă pe raza municipiului Vatra Dornei va fi funcţional un centru de vaccinare comunitar în Sala de Sport a Liceului «Ion Luca»” a precizat sursa citată.

Cele 22 de centre comunitare se deschid etapizat, de la 18 ianuarie

S-a subliniat că pentru perioada următoare au fost organizate alte 22 centre fixe de vaccinare comunitare, pe întreg teritoriul judeţului (pe care „Crai nou” le-a anunţat deja), la care au fost arondate mai multe localităţi, pe baza criteriului de distribuţie geografică şi demografică.

Aceste centre vor fi deschise etapizat, începând cu data de 18 ianuarie, după obţinerea avizului eliberat de DSP Suceava, care să ateste desfăşurarea în condiţii de siguranţă a procesului de vaccinare, asigurarea personalului medical care să deservească respectivele centre, în funcţie de gradul de aprovizionare cu dozele de vaccin necesare, precum şi de fluxul de persoane care doresc să se vaccineze. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI