Cultivarea speciilor şi a soiurilor de cimbru în zona montană

Cimbrul (Satureya hortensis) este o plantă legumicolă, medicinală, aromată şi condimentară, care se cultivă foarte des în grădinile fermierilor din toată zona montană. Această plantă este foarte răspândită şi pe dealurile şi versanţii Munţilor Carpaţi şi Caucaz. Speciile de cimbru cele mai cultivate în grădinile fermerilor din zona de munte sunt Tymus aureus, Tymus vulgaris, Tymus citriodorus, Tymus serpyllum, Tymus fragrantissimus, Tymus pulegioides şi Tymus variegatus. Soiurile de cimbru cele mai cultivate în grădinile fermierilor din zona montană sunt Altai, Anderson, Bucovina, Bertran, Crimeea, Dorflera, Minor, Golden Duarf, Elfin şi Varico. Aceste specii şi soiuri de cimbru găsesc condiţii foarte bune de creştere şi de înflorire în zona montană pe solurile acide, luto-nisipoase, pietroase, argiloase, pietroase, brun-roşcate de pădure, cât şi pe solurile fertile, foarte bine lucrate, reavăne, permeabile şi bine expuse la soare.

Lucrările care se pretează la cultura cimbrului în perioada de vegetaţie sunt: administrarea îngrăşămintelor minerale şi organice, aratul cu plugul cu cormană complementară la adâncimea de 15-20 cm pe suprafeţele de teren mari, săparea şi mobilizarea solului cu cazmaua pe suprafeţele de teren, efectuarea de praşile manuale şi menţinerea terenului liber de buruieni în jurul plantelor, irigarea prin picurare şi prin aspersiune, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente la ora actuală pe piaţa agricolă montană şi recoltarea inflorescenţelor în perioada mai-septembrie.

Cercetările horticole şi naturiste au scos în evidenţă că cimbrul are multe efecte terapeutice. Ceaiurile preparate din frunzele şi din inflorescenţele de cimbru vindecă bronşita, răceala, gripa, tusea convulsivă, leucemia, cancerul, durerile musculare şi de cap etc. Cercetătorii ne relatează că din inflorescenţele de cimbru se prepară medicamentul „Biomicin Forte” care are efect antibacerian pentru organismul uman şi poate să uşureze expectoraţia. Mai mult, medicii naturişti ne aduc la cunoştinţă că acest medicament conţine multe uleiuri şi substanţe naturale extrase din cimbru, care pot să lupte foarte uşor împotriva Covid-19.

Frunzele şi inflorescenţele de cimbru se folosesc în bucătăriile fermierilor din zona montană drept condiment, la prepararea fripturilor şi a garniturilor pentru carne.

Cimbrul, datorită proprietăţilor sale medicinale deosebite merită să fie cât mai mult cultivat în grădinile tuturor fermierilor din întreaga zonă montană. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: