Parole, parale

Încă din lunile octombrie şi noiembrie au început să se facă publice rezultatele unor sondaje care puneau preţ pe interesul românilor (eventual printre alţi europeni) de a cheltui în contextul relaxării şi zilelor libere de sfârşit de an. Spunem astfel întrucât e limpede – şi nu de ieri de azi – că acestea, nu tocmai în paralel cu sărbătorile vechi şi consacrate, nu vizează Naşterea Domnului sau preschimbarea Bătrânului An cu Anul Nou, ci paralele, paralele, paralele. Cine are răbdare să le urmărească (dar cine să le caute şi să le evalueze pe toate!?) ar putea să observe că rezultatele cinstitelor cercetări se cam bat cap în cap. Doar pentru deliciul informaţiei, un sondaj internaţional al ING zicea că peste 60% dintre români estimau că vor cheltui în 2020 mai puţin (fiind campionii celor cu scai la buzunar) faţă de anii anteriori şi, acum, faţă de polonezi, olandezi şi nemţi (cică şi ei dispuşi la economii), pe când un sondaj al platformei Compari.ro (care punea Crăciunul la pachet cu Black Friday; sau invers) prevestea că acest Crăciun va fi „cel mai bogat” din ultimul cincinal (chiar aşa!), iar, prin extensie, şi cum se zice pe româneşte mai nou, ever!

Probabil că ideea este să ne sară banii din chimire, buzunare şi chiar conturi, spre a fi darnici, cât mai darnici, mai cheltuitori. Dărnicia e frumoasă, însă este în relaţie directă cu parolele altora şi paralele noastre. Aşadar, noi, fiecare dintre noi decidem. Chiar şi atunci când suntem seduşi să credem că vor fi fiind alţii care decid să fie mult mai darnici decât noi. Până la urmă, ca oricând, este vorba doar despre o ipoteză. Asupra demonstraţiei numai noi avem cuvântul!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: