Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice

Filtre rutiere şi puncte fixe, dispuse pe raza judeţului

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava desfăşoară în aceste zile acţiuni în vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor în domeniul silvic, dar şi pentru depistarea transporturilor ilegale de material lemnos şi pomi de Crăciun.

Acţiunile sunt coordonate la nivel naţional şi se desfăşoară pe raza întregului judeţ, în colaborare cu angajaţi ai Gărzii Forestiere, Direcţiei Silvice şi lucrători de jandarmi.

În cadrul acestor acţiuni sunt instituite filtre rutiere pe drumurile publice care vizează controlul circulaţiei materialului lemnos, pentru a se stabili dacă se respectă prevederile legale în vigoare şi verificarea legalităţii documentelor de provenienţă şi însoţire a materialului lemnos şi a pomilor de Crăciun.

Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, zilnic sunt instituite 5 puncte fixe de control pe raza judeţului şi se acţionează în sistem integrat împreună cu lucrători de jandarmi, dar şi cu specialişti ai Direcţiei Silvice. De asemenea, la nivelul fiecărei subunităţi sunt organizate filtre în trafic pe toată perioada zilei.

În plus, două echipe mobile formate din poliţişti din cadrul Biroului Delicte Silvice şi specialişti ai Gărzii Forestiere monitorizează traseele de deplasare uzitate în mod frecvent de transportatorii de material lemnos.

Acţiunile au ca principal rol creşterea vizibilităţii organelor de control şi descurajarea activităţilor ilicite în domeniul silvic, dar şi verificarea, identificarea şi sancţionarea celor care nu respectă legislaţia în domeniu.

În ultimele două zile (vineri şi sâmbătă), 161 de poliţişti, jandarmi şi specialişti din cadrul Direcţiei Silvice şi Gărzii Forestiere au fost implicaţi în activităţi de prevenire şi combatere a delictelor silvice.

 50 de filtre rutiere pe raza judeţului

Astfel, au fost desfăşurate 36 de acţiuni punctuale şi au fost organizate 50 de filtre rutiere pe raza judeţului, fiind constatate 4 infracţiuni (furt, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals informatic, toate prevăzute de Codul penal, infracţiunile de fals fiind în legătură cu falsificarea avizelor de însoţire a materialului lemnos şi raportarea în aplicaţia SUMAL). Au fost aplicate 84 de sancţiuni contravenţionale, toate la Legea 171/2010 şi OUG 195/2002 în valoare de 54.810 lei.

În cadrul acţiunilor au fost verificate 370 de vehicule şi au fost confiscaţi 62 metri cubi material lemnos, în valoare de cca. 19.000 lei.

Acţiunile poliţiştilor au fost sprijinite şi de activiştii de mediu şi de persoane care au dat dovadă de spirit civic atunci când au semnalat suspiciuni privind transportul de material lemnos pe drumurile publice, reacţia fiind una promptă şi efectuându-se verificări în fiecare situaţie.

Astfel, la 12.12.2020, în jurul orei 16.34, Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU 112 de către un activist de mediu, cu privire la faptul că pe DN 17, dinspre com. Vama, sat Prisaca Dornei, spre Câmpulung Moldovenesc circulă un camion care transportă material lemnos, existând suspiciunea unui transport ilegal.

S-a procedat la verificarea în baza de date şi, ulterior, în aplicaţia inspectorul pădurii, stabilindu-se că la data de 12.12.2020, ora 15.54, a fost eliberat codul unic SUMAL pentru cantitatea de 7,77 mc brad lemn rotund, 8,36 mc molid lemn rotund, total 16,13 mc.

De asemenea, s-a procedat şi la verificarea remorcii, rezultând că la data de 12.12.2020 ora 15.54, a fost emis codul unic SUMAL pentru cantitatea de 27,98 mc molid lemn rotund şi 1,97 mc brad lemn rotund, total 29,95 mc, transportul deţinând avizele necesare.

Pentru cubajul încărcăturii şi verificări suplimentare, ansamblul rutier încărcat cu material lemnos a fost condus la centrul de colectare a fructelor de pădure Sadova, fiind inventariat de către reprezentanţii OS Pojorâta, rezultând faptul că încărcătura corespunde cu cea din acte.

Poliţiştii vor continua activităţile de prevenire şi combatere a delictelor silvice prin instituirea filtrelor specifice, patrule în fondul forestier naţional, precum şi controale la depozitele de profil şi vor aplica sancţiuni dacă situaţia va impune acest fapt, anunţă Poliţia Judeţeană Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: