Controale pentru reducerea riscului de infectare cu SARS-CoV-2

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a derulat o campanie de verificare a modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, declararea programului de lucru şi securitatea şi sănătatea la locul de muncă.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu spune că verificările au urmărit reducerea riscului de contaminare cu SARS-CoV-2. Totodată, în scopul diminuării pericolului de infectare cu noul coronavirus s-a pus accent pe determinarea angajatorilor să organizeze programul de lucru cu personalul împărţit în grupe sau să implementeze munca la domiciliu sau telemunca. Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, în judeţ, în campania de controale au fost implicaţi 22 de inspectori, organizaţi în echipe de cel puţin doi, în funcţie de mărimea angajatorilor controlaţi. Verificări s-au făcut la 220 de angajatori, 33 dintre aceştia fiind sancţionaţi. Inspectorii de muncă suceveni au aplicat 40 de sancţiuni, dintre care 16 amenzi şi 24 de avertismente.

Printre deficienţele depistate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost cele privitoare la neafişarea, în grupurile sanitare, a instrucţiunilor cu modul corect de spălare a mâinilor, lipsa dozatoarelor cu dezinfectanţi la punctele de lucru, dar şi la neasigurarea responsabililor cu verificarea temperaturii lucrătorilor şi persoanelor care intră în unitate. Pe de altă parte, programul de lucru nu fusese decalat, măştile de protecţie erau purtate incorect, în timp ce distanţarea fizică dintre lucrători nu se respecta. Totodată, s-a constatat că nu se efectua triajul epidemiologic al lucrătorilor şi vizitatorilor, iar căile de acces nu erau curăţate cu regularitate.

Romeo Butnariu mai informează că, la nivel naţional, pe fondul crizei de sănătate publică, numărul de contracte cu clauză de telemuncă a crescut de la 32.180, pe 31 martie 2020, la 42.625, pe 30 noiembrie. În ceea ce priveşte contractele de muncă la domiciliu, numărul lor sporit de la 31.730, la 34.205.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: